Из Министарства просвете је саопштено да ће мала матура за ученике осмих разреда да буде спроведена у складу са годишњим планом иако се школска година завршава 6. јуна. Датуми полагања остају непромењени. 

Мала матура ће трајати три дана, од 21. до 23. јуна. Свршени основци ће за полагање мале матуре, поред српског/матерњег језика и математике бирати и један од пет предмета (географија, историја, биологија, физика и хемија). Из Министарства су навели да су га осмаци већ изабрали почетком године.

"Највише малих матураната, њих 38 одсто, изабрало је биологију, за географију се определило 29 одсто, за историју око 16, девет процената се пријавило да полаже хемију, а најмање, свега осам одсто, одлучило се за физику. Осим новог теста имаће и нови систем бодовања", саопштили су из Министарства.

Тестови из српског језика и математике носе по 14 поена, док тест из предмета који ђак изабере (биологија, историја, географија, физика или хемија) носи 12 поена. Максималан број поена које ученик може да освоји на завршном испиту је 100, и то овако: 14 поена из српског језика + 14 поена из математике + 12 поена из предмете по избору + 60 поена које ђак носи из школе што је укупно 100 поена.

Одређени број поена ђак може добити и за успехе на међународним и државним такмичењима током осмог разреда. Након завршног испита, ученик попуњава листу жеља са 20 школа које му се највише свиђају, односно које би волео да упише.

На прво место ђак треба да стави ону школу у коју највише жели да иде, а затим све остале. У зависности од успеха који постигне на испиту, као и од просека, уписаће се у прву школу са листе за коју има довољан број поена. Из Министарства су нагласили да се све активности које се односе на разредне и поправне испите, годишње испите у основним и средњим музичким школама, као и све друге испите који се полажу у школама, спроводе у складу са годишњим планом. "У стручним школама се пракса, практична настава и учење кроз рад спроводе у складу са годишњим планом", пише у допису.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".