Хуманитарна организација "Срби за Србе" је основана 2005. године. Тада су први пут помогли једној породици. Дугогодишњи рад и дечји осмеси после успешно направљених кућа говоре да су организација са циљем и истрајношћу. 

Марија Моровић је укратко на почетку конференције представила рад организације и навела да су усрећили преко 3.100 породица. Потом је реч предала председнику организације, Игору Рашули. 

Фото: Нпортал

 

Игор је на самом уводу изјавио саучешће породицама омладине која је страдала у Младеновци и у основној школи "Владислав Рибникар" почетком маја. Такође је упутио речи подршке српском народу на Косову и Метохији који ових дана пролазе кроз врло тешке тренутке. Његова жеља је као и жеља већине становништва, да се тако нешто никада не понови. 

- У своје лично име и име организације, велико вам хвала на подршци. У своје лично име и хуманитарне организације Срби за Србе и свих наших организација из дијаспоре желим да упутим саучешће породицама жртава пуцњаве у основној школи Рибникар и у Младеновцу, у нади да се ништа слично неће поновити никада. Упућујемо речи подршке српском народу на Косову и Метохији. Сведоци смо у претходних неколико дана и последње 24 године непрекидно се суочавају са разним искушењима и проблемима. Желели смо да искористимо конференцију да им упутимо речи подршке - поручио је Рашула. 

Прикупљено је 12 милона евра захваљујући више од 100 хиљада донатора широм Србије. Они су успели да помогну више од 3.200 породица које су социјално угрожене. Такође, њихова организација има 11 огранака, како у Србији тако и у иностранству. 

Поред тога, помогли су више од 100 институција, школама, домовима здравља, болницама, селима. Такође, организовали су  2.500 хуманитарних догађаја, а једно од таквих догађаја су донататорске вечери које ће се организовати у јуну у Београду и у Чачку. На донаторске вечери позвани су сви, а поготово познате личности, јер оваквој хуманитарној организацији највише значи подршка јавних личности и медија јер ће се на тај начин много брже сазнати за ради удружења. Андрија Милошевић, Анђелка Прпић, Драгана Мићаловић само су од неких личности који су подржали донаторске вечери. 

Фото: Нпортал

 

Познати кошаркаш Алекса Аврамовић је саопштио да ће у свом родном Чачку он бити домаћин донаторске вечери и том приликом је позвао све који могу да приствују догађају. Такође велика му је част бити део овакве организације.

- Велика ми је част што седим са вама и што седим овде са вама. Оно што је мене лично подстакло да подржим рад организације Срби за Србе је намера да окупе људе. Из тога само нешто добро може да изађе.  Сама помисао на то да се помаже онима којима је помоћ најпотребнија је главни разлог зашто сам се прикључио организацији. Присуствовао сам хуманитарним турнирима који су се одржавали у Чачку. То ме је даље подстакло да учествујем на хуманитарној вечери у Београду и у Новом Саду, то ме је подстакло да исто урадимо и у Чачку. Свим људима из организацији Срби за Србе велика захвалност. Даноноћно раде на скупљању привредника, људи са добром намером како бисмо испунили циљ и помогли породици Гложански која има шесторо деце, а седмо је на путу. Сви знамо колико је тешко одгајити једно дете у данашњем времену, а камо ли шест. То ме је подстакло да организујемо једно вече за које се надам да ће проћи сјајно - рекао је Алекса. 

У оквиру хуманитарне организације се реализују и спортски турнири попут "Тројке из блока". 

Марија Моровић је истакла колико је важно да сваки становник помогне колико може, било да је реч о минималној суми од двеста динара или о предузетнику који може да издвоји нешто већу суму. Такође је замолила да се погледају краћи видео снимци који сведоче о  успешно реализованим пројектима током претходних година. Тренутно на добијање новог дома чека две хиљаде људи међу којима је и породица Трајковић из Македоније која има шестеро деце и живи у кући која се урушава. Њихова радост је када добију за  добро дело дечији осмех и честитку.  

БОНУС ВИДЕО: