- Оне ће бити припремљене да изврше сваки задатак и наредбу која стигне од врховног команданта у нади да ће се наћи политичко решење - рекао је Вучевић новинарима у Раковици.

Он је рекао и да има утисак да Кфор штити тзв. Косовску полицију и "узурпаторе демократије" и самозване председенике општина од становника којима би они требало да буду градоначелници.

- Погледајте ту бруку да неко ко је градоначелник стиже у шест ујутру у пратњи блиндираних возила и борбених оклопних возила на посао. Па то је да се убијете, а не да идете на посао. То да се убијете мислим фигуративно. Нико од нас не би отишао ни један дан ниједан сат на посао у таквим околностима. Добро је да Кфор има вољу да чува мир, али они су требали да испрате узурпоаторе у складу са споразумима јужно од Ибра и да им се захвале. Зна се ко се стара о миру и безбедности у складу са Резолуцијом 1244 и војно-техничким споразумом из Куманова. Тај прстен Кфора изгледа као да ојачава одбрану косовске полиције од голоруког народа. Они су наоружани дугим цевима - рекао је Вучевић.

Фото: Војска Србије

 

Он је изразио наду да ће се наћи мирно решење.

- Амерички амбасадор у Приштини (Џефри Ховенијер) је позвао тзв. градоначекнике изабране на контејнер изборима, од којих су се двоијица из Тачијеве партије појавили, двојица из Куртијеве странке нису доишли. Војска остаје у степену борбене готовости у складу са одлуком државног руководства - рекао је он.

На питање шта војска може да уради и да ли Кфор даје гаранције, Вучевић је рекао да Војска има комуникацију са Кфором, и да је јутросначелник генералштаба Милан Мојсиловић разговарао са командантом Кфора Растућијем који је поновио да ће Кфор обезбедити мир и неће дозволити сукоб са српским живљем.

- И ја сам добио сам информацију да је Кфор пустио грађане до општине и да је тада дошло до конфронтације са полицијом. Нису то само људи који се не слажу са окупацијом већ су то и запослени у општини којима се не дозвољава да дођу на посао због окупационе силе - рекао је он.

Фото: Танјуг/Министарство одбране и Војске Србије

 

Вучевић је истакао и да Војска није задужена за политички дијалог већ штити суверенитет државе.

- Она је одбрамбеног карактера и извршава наредбе државног руководства. И не процењујемо шта би могла у имагинарном процесу да ради већ да извршава сваки задатак у интересу државе. Очекивања су да се ово политички реши, а не да водимо ратове. Борбена готовост је подигнута да би неки знали да нећемо доизволити 5. август или 1. мај 1995, а ми да идемо на роштиљање. Ми нисмо она држава која се стиди својих сународника. Пратимо ситуацију и ту смо где треба да будемо - закључио је Вучевић.

БОНУС ВИДЕО:

ОРИ СЕ “ОВО ЈЕ СРБИЈА”: Срби у Лепосавићу певају, Куртијев окупатор у згради

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".