У уторак, 30. маја, почиње подела још 100.000 туристичких ваучера од по 5.000 динара за одмор у Србији. Државни секретар у Министарству туризма и спорта Урош Кандић каже да право на ваучере имају незапослени, пензионери, лица старија од 65 година која немају примања, студенти, лица која користе туђу негу и помоћ и запослени који имају плате ниже од 70.000 динара.

Пријаве за ваучере грађани треба да поднесу на шалтерима Поште. Уз пријаву је потребно предати и попуњена документа. Прва овогодишња квота од 100.000 ваучера планула је за непуна два дана. "Од уторка ујутру, на свим шалтерима Поште грађани ће моћи да се пријаве. Они јако добро знају процедуру, ово траје годинама. Све је остало исто као у претходној расподели која је била почетком јануара", истиче Кандић.

Каже да очекују да и овог пута ваучери оду за неколико дана. Годинама уназад, трећина свих ваучера реализује се у Сокобањи. Кандић каже да је од Нове године до јучерашњег дана забележен пораст броја ноћења у Србији за 17 одсто. "Када су у питању само страни гости, то је и 30 одсто у односу на претходну годину. То је сјајан резултат", истиче Кандић.

Каже да туристи долазе углавном из региона - из Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Бугарске, Црне Горе, Турске... Наглашава да у последње време има све више туриста из Русије и Европске уније, као и да су кинески туристи почели да се враћају од момента када су ковид мере ублажене у Кини.

Домаћи туристи се најчешће одлучују за Сокобању, Златибор и Врњачку бању, док страни туристи у летњем периоду преферириају градове, а у зимском Копаоник, каже Кандић. "Ове године је велики скок броја туриста у Сијаринској Бањи. Традиционално су ту Горња Трепча, Луковска Бања и Куршумлијска Бања", наводи Кандић.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".