У Турској се данас одржава други круг председничких избора, на коме ће око 64 милиона бирача са правом гласа одлучити ко ће бити на челу земље у наредних пет година!

Битка се води између актуелног председника Реџепа Тајипа Ердогана (69) из Странке правде и развоја и Кемала Киличдароглуа (74), који је заједнички кандидат шест опозиционих странака.

Влада 20 година

Ердоган је пре две недеље у првом кругу на изборима освојио 49,5 одсто гласова, док је Киличдароглуу припало 44,9 одсто. Како преноси Дојче веле, Ердоган влада Турском већ 20 година, најпре као премијер од 2003, а потом и као председник од 2014. године, и ниједан политичар у новијој историји није тако обликовао земљу као он. Његова политичка каријера је почела 1970-их. Био је члан омладинске организације тадашње партије Неџметина Ербакана, оснивача исламистички оријентисаног покрета Национални поглед. Од 1994. до 1998. Ердоган је био градоначелник Истанбула. Након тога је провео четири године у затвору због ширења мржње. У време велике економске и политичке кризе 2001. основао је своју исламистичку конзервативну Странку правде и развоја. Само годину дана касније странка је освојила апсолутну већину на парламентарним изборима и Ердоган од тада није изгубио изборе. На његову иницијативу усвојени су уставни амандмани априла 2017. и у Турској је уведен председнички систем. Укинута је функција премијера и принцип неутралности.

На другој страни, Киличдароглу тврди да жели да буде "само привремени шеф државе који ће утрти пут од Ердогановог режима једног човека до парламентарне демократије" - а затим ће предати штафету младим политичарима.

Заоштрио тон

До првог круга водио је умерену кампању. Представљао се као помиритељ који жели да уједини дубоко подељено турско друштво. Користио је знак срца као симбол, а слоган му је био "Обећавам да ћу ти поново донети пролеће". После пораза у првом кругу заузео је гласан и агресиван став и објављивао поруке против избеглица. Чак се повезао и са десничарско-популистичком и антиизбегличком Странком победе, која је на парламентарним изборима освојила 2,2 одсто гласова.

Избори се одржавају под теретом велике инфлације и пада вредности лире и стравичног земљотреса, који је у фебруару усмртио преко 50.000 људи.

Предизборне анкете показују да би Ердоган данас могао да освоји између 52 и 54 одсто гласова, али у другом кругу су изненађења могућа и много ће зависити од излазности, која је пре две недеље била чак 87 одсто.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".