Ово је још једна провокација председника привремених институција на КиМ Аљбина Куртија, с обзиром на то да је Иса Бољетинац симбол националисте, да се борио против Срба, да је и лето 1901. године учествовао у злочину над Србима у Ибарском Колашину током којег је дошло до масакара, силовања, пљачки и исељавања Срба.

Након овог догађаја дошло је до отварања руског конзулата у Митровици, али је Бољетинац запретио да ће запалити све српске куће које буду сарађивале са дипломатама из Русије. За конзула је постављен Григорије Шчербина, на којег је 1903. године извршен атентат, а сумња се да га је организовао управо Бољетинац.

Бољетинац је 2015. по други пут сахрањен у дворишту своје куће, а трошкове је платила Влада тзв. Косова називајући га херојем.

Иначе, премијер привремених институција на КиМ рекао је да ће Пеци, као и још двојица градоначеника Измир Зећири (Зубин Поток) и Лулзим Ћетеми (Лепосавић) положити заклетве у јавним објектима општина, а не у скупштинским салама.

- Полагање заклетве нових градоначелника је нормалан процес који долази након демократски избора, који има за циљ повратак у нормалу и пружање услуга свим грађанима - тврди Курти.

- Прошлог петка заклетву је положио нови градоначелник Северне Митровице.

БОНУС ВИДЕО: