Најновије мере Кризног штаба подразумевају обавезне ковид пропуснице од 20 сати у свим угоститељским објектима, укључујући и коцкарнице. Мере ступају на снагу од понедељка, 8. новембра, а за непоштовање ове мере за различита лица прописана је другачија новчана казна.

Правно лице, уколико прекрши ову меру, плаћа 3000.000, за предузетнике она износи 150.000, а за одговорно лице у објекту 50.000 динара. Ковид редар који не буде обављао свој посао платиће 30.000 динара, а гост који не буде поседовао ковид сертификат мораће да плати казну од 5.000 динара.

Мера обавезних ковид пропусница ступила је на снагу током викенда 24. октобра, док се од понедељка 26. октобра спроводило кажњавање. Ова мера важила је за угоститељске објекте након 22 сата.

На јучерашњој седници Кризног штаба ова одлука је допуњена, те обавезни ковид сертификати важе од 20 сати за све угоститељске објекте, укључујући и коцкарнице, што је новина. Мера ступа на снагу од понедељка 8. новембра.

На последњој седници Кризног штаба у обраћању медијима докторка Дарија Кисић Тепавчевић изнела је нове одлуке у циљу спречавање ширења коронавируса које, осим промене сатнице важења ковид пропусница, подразумева и одлуку о распусту за ђаке. Он је продужен и трајаће од 8. до 12. новембра, те ће се ђаци у клупе вратити 15. новембра.

Шта је ковид сертификат?

Обавезна ковид пропусница, као "улазница" за угоститејске објекте након 20 сати, мора садржати неку од следећих ставки:

1) потврду о примљеној трећој дози вакцине или потврду о примљеној другој дози вакцине не старији од 210 дана

2) потврду о негативном пи-си-ар (ПЦР) тесту не старију од 72 сата

3) потврду о негативном антигенском тесту не старију од 48 сати

4) потврду о прележаном ковиду 19 не старију од 210 дана

5) потврду о позитивном тесту на ИГГ антитела урађен у државној лабораторији, не старију од 90 дана.

(пинк.рс)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".