Невероватне детаље о судбини несрећне Бањалучанке за "Глас Српске" испричао је њен рођени брат Маринко Малбашић који је нагласио да је Нада тада имала само 22 године и тек почела да живи.

Тог кобног 15. јула 1989. године у тешкој саобраћајној несрећи у Бањалуци аутомобил у коме се налазила Нада ударио је у стабло кестена. Настрадали су Бошко Максимовић и Станоја Матић, а тешке повреде задобиле су Санда Михајловић и Нада.

- То се десило 1989. године. Друга сестра, која је живела у Швајцарској, дошла је овде на годишњи одмор и дружила се са Надом. Срели су свог школског друга и сели у ауто. Све се десило око пола један после поноћи. Нажалост, два момка су на месту настрадала, а Санда је повређена. Била је у коми неколико месеци. После се пробудила и наставила нормалан живот. Завршила је факултет, ради у банци, добила је и дете. Нада је била у коми чак 34 године - рекао је Малбашић.

То се десило недалеко од центра града, а фотографије несреће пролазе му кроз главу и данас.

- Несрећа се десила преко пута парка "Младен Стојановић". Нада је медицински феномен по том питању без сумње. На телу није имала ни крастицу после толико година - рекао је Малбашић.

Током протеклих деценија храњена је путем сонде.

- Пукла јој је бутна кост па је добила масна ткива која су затворила средњи мозак који је центар за говор и равнотежу. Таквих пет милиона случајева живи у Америци с том дијагнозом после удеса. Упознао сам и девојку која је била девет година у коми и пробудила се - рекао је Малбашић.

Борба за живот његове сестре почела је одмах након несреће.

- Док је била у Бањалуци, неких десетак дана, ишли смо у посете редовно, а кад је отишла у Швајцарску били смо код ње и уз њу сваки дан. Не само ми, него и породица ујака и њихова деца. Дуго смо завршавали процедуру да дође авион по њу, а тада је било тешко и да авион слети на наш аеродром јер је био војни. Гањали смо дозволе у Сарајеву за лет. Био је то млазни авион - рекао је Малбашић.

Борба је након тога настављена у Швајцарској.

- Кад су донели респиратор односно та вештачка плућа уз помоћ којих је и пребачена, довезли смо је до аеродрома, а за два сата је била у клиници. Слетела је у Цирих, а у Луцерн је пребачена хеликоптером. Тамо је била све 34 године - рекао је Малбашић.

Маринко каже да никад нису губили наду да ће Нада успети да се избори.

- Имали смо наду да ће успети да се ишчупа јер је била позната као велики борац. Посебно јер су проблем правила та масна ткива која су блокирала средњи мозак и центар за равнотежу и говор. Постојала је могућност да се то може регенерисати пошто је баш на тој клиници било случајева и по седам-осам година да људи буду у коми па су се пробудили. Моју сестру је ипак задесила нека друга судбина и умрла је као херој, али је и медицински феномен јер нешто слично до сада није виђено у свету - рекао је Малбашић.

Према његовим речима, било је пуно трошкова, али дали су све од себе да покушају да спасу Наду. Судбина је ипак хтела другачије.

- Дали смо све од себе да спасимо млад живот. Ту мислим на разне терапије и биоенергичаре. И кад је преминула није имала ниједне отворене ране на телу после толико година у коми - рекао је Малбашић.

Према речима струке до коме долази због тешких повреда мозга узрокованих ударцима у главу или можданим ударом. Иако се свачије искуство разликује, једна ствар остаје иста. Очи особе која је у коми биће затворене и чиниће се да не реагује на околину.

Ретки су случајеви у којима људи могу реаговати или комуницирати односно имати основне рефлексе попут кашљања. Такође пацијенти вероватно најчешће не реагују на звук или бол. Неки могу самостално дисати, али у озбиљнијим случајевима ће им бити потребна помоћ медицинских апарата.

Маринко Малбашић описао је и како је дошло до несреће која је одредила судбину његове сестре Наде.

- До несреће је дошло јер је пут био опран, могуће да је био и масан, а дечко који је возио није био у алкохолисаном стању. Могуће је да је дао мало јачи гас. Касније се заплео у дрво и два момка су преминула на месту несреће. О томе су писали и тада сви медији - рекао је Малбашић.

(Независне)

БОНУС ВИДЕО: