- Сложили смо се да је много изазова пред Црном Гором, као и да је позиција председника државе у тој политици важна и утицајна. Наставили смо прошлонедељни дијалог, чија је идеја била да допринесемо демократској транзицији овог дела власти и институционалном континуитету. Ово баца светло на растући демократски капацитет - нагласио је Ђукановић, док је његов наследник на функцији првог у Црној Гори, Милатовић, навео да су разговори добар пример демократске транзиције власти.

- Инаугурацији ће присуствовати и господин Ђукановић и мислим да ћемо тог дана послати позитивну поруку из Црне Горе. Ови разговори су пример којим путем треба Црна Гора да се креће - поручио је Милатовић, додајући да их чекају парламентарни избори из којих ће држава добити реформску и стабилну Владу.

На инаугурацију ће доћи високи представници САД, Велике Британије, као и председници свих земаља Западног Балкана.

Јаков Милатовић ће у суботу у Скупштини Црне Горе у Подгорици положити заклетву и ступити на дужност председника државе. На том догађају очекује се долазак око 200 званица, међу којима су и званичници из окружења, велики број нерезидентних амбасадора. Организатори, Скупштина Црне Горе, али и Управа полиције која треба да брине о безбедности гостију, до јуче нису имали потврду о доласку председника Србије Александра Вучића.

Од европских званичника известан је долазак Оливера Ропкеа, председника Европско економског и социјалног комитета Европске комисије, као и специјалног изасланика Велике Британије за Западни Балкан Стјуарта Пича.

Шефица црногорског парламента Данијела Ђуровић сазвала је седницу Скупштине Црне Горе сутра у 12 сати. Инаугурација и полагање заклетве одржава се у пленарној сали.

Долази и Османи

Србе у Црној Гори узнемирила је вест да ће овој светковини присуствовати председница лажне државе Косово, Вјоса Османи. Она је последњи пут боравила у званичној посети Монтенегру 7. и 8. фебруара ове године. Тада је изјавила да је "Србија једина држава региона која не жели добре међусуседске односе с Косовом", као и да се Русија преко Београда меша у унутрашње ствари тзв. Косова.

БОНУС ВИДЕО: