Када се грмљавина чује то значи да је довољно близу да буде опасна и треба се склонити и никако не треба бити на отвореном.

Фото: М. Вукадиновић

 

 

Опасност громова је у огромној енергији која се саспе на место где удара гром, и у јако кратком временском периоду, мање од мили секунде наступе огромне температуре, напоне, хиљаде ампера, 30.000 целзијуса.

Наш познати физичар каже да у тако кратком временском периоду сасути толику енергију на једну локацију може изазвати пожар, тешке здравствене последице код одређених особа ако их гром погоди, па чак може бити и погубно.

Ако се нађете на отвореном ово никако не смете да радите

Он напомиње да треба гледати временску прогнозу и разне апликације, где се може видети да ли ће бити грмљавине, гледати какви су облаци, да ли се у даљини чује грмљавина, јер, како каже, оног момента када се грмљавина чује значи да је довољно близу да буде опасна и треба се склонити, као и да је улазак у кола добра опција.

- Ако се баш случајно нађете негде на отвореном, немојте да стајете испод дрвета и треба да смањите свој профил што више. Не да легнете на земљу или да чучнете у неко ниско растиње, али је главно не бити отвореном. Први заклон, нека кућа или аутомобил су корисни да се заштитимо - наводи физичар.

 

Фото: Профимедиа

 

 

Небезбедно је ако зграда или кућа нема громобран, каже Цветановић јер, иако се ретко кад деси директан погодак у особу ако је у згради, може да дође до пожара и до разних струјних удара унутар зграде, због чега је важно и законом регулисано да зграде и приватне куће имају громобран.

Опасност громова је, како објашњава, у огромној енергији која се саспе на место где удара гром, у јако кратком временском периоду, мање од мили секунде наступе огромне температуре, напоне, хиљаде ампера, 30.000 целзијуса.

Каже да у тако кратком временском периоду сасути толику енергију на једну локацију може изазвати пожар, тешке здравствене последице код одређених особа ако их гром погоди, па чак може бити и погубно.

(Блиц)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&