Пожар који је букнуо јутрос у 2:20 часова испод Панчевачког моста у близини Булевара деспота Стефана у Београду, захватио је столарску радњу, ауто-сервис, музички студио, као и неколико кућа у којима су породице боравиле.

Како комшије наводе, пожар је кренуо из столарске радње. Човек, чија кућа дели зид са столарском радњом, каже за Курир да се пробудио јутрос када му је део плафона пао док је спавао. Како додаје, одмах је устао да пробуди остале комшије, како би их извукао из пожара који се ширио великом брзином.

- Ми смо одмах звали ватрогасце, међутим, имали смо неких петнаестак минута док они нису дошли, па смо покушали цревима да угасимо ватру, али кроз десетак минута пламен је био исувише велики - кажу за Курир Београђани, чије је куће захватио пожар.

Према њиховим речима, прво су дошла два ватрогасна возила која су одмах покушала да угасе пожар са две различите стране, али због обима пожара дошле су још три ватрогасне екипе, које су се бориле са ватреном стихијом.

Фото: РТС/Принтскрин

- Проблем је што се у мом ауто-сервису налази велики број гума, које су у стању да горе и до 24 сата након пожара, па је зато потребно оволико сати да би се све угасило. Тренутно је овде друга смена ватрогасаца. Срећом, нико није повређен - говори власник ауто-сервиса Гане Шала, чији је локал потпуно изгорео.

Испод Панчевачког моста и даље се осећа дим и паљевина, а призор згаришта је потресан. Од радионица и музичког студија није остало ништа.

- Ова зграда је направљена још 1920. године, па вам је јасно онда какав је у питању тип грађње и зашто је штета оволика. Стара градња, претежно од дрвета, али немамо кога сад кривити за то, кад још увек не знамо који је разлог што је пожар уопште букнуо. Ја не желим да упирем прст ни у кога - наставља власник ауто-сервиса, који је, како наводи, сазнао за пожар од обезбеђења суседног објекта јутрос око шест сати.

- Када сам дошао ту је било пет ватрогасних возила, они су увелико већ два и по сата гасили пожар до мог доласка. Свака част људима, све време су били присутни - додао је.

Људи који су у овој несрећи остали без крова над главом, видно су узнемирени, јер не знају шта им је даље чинити.

- Где ми сада да идемо? Социјална служба нам је рекла да се негде притајимо на 10 дана, док се не одлучи где ћемо ми бити смештени или док се не утврди колика помоћ је коме потребна, у зависности од штете, али где ћемо ми сви? Сви имамо малу децу, школарце, немамо где ми да одемо у оволиком броју - каже жена чија је кућа потпуно изгорела.

- Све је изгорело, ево, овим људима што имају неки музички студио, све су инструменти изгорели, овом горе у столарској радњи, потпуно су машине уништене, а људима којима су запаљене куће ништа није остало. Греота стварно, људи на овим локацијама свакако имају проблема са крађом и струјом, ово им није требало - прича један од очевидаца.

Пожар је у потпуности угашен у 13 часова, што је скоро 11 сати након што је избио.

Још увек није познат тачан узрок пожара, међутим сумња се да је дошло до жаришта када је дувао јак ветар и каблови за струју који су од раније олабављени су дошли у контакт.

- Немам више ништа! Све што је било у тој кући је претворено у пепео! Син ми је у Немачкој, ја сад немам ни код кога да одем - плаче жена, која живи сама у кући. Иначе, после овог пожара без крова над главом је остало седам породица.

Како станари наводе и раније су пријављивали проблеме са струјом и кабловима у комшилуку.

(Република)

БОНУС ВИДЕО: