- Разумљиво је да ће "шокантно саопштење" на мрежи Телеграм изазвати интересовање медија. Исто тако је јасно да на те измишљотине нећемо реаговати ни на какав начин. Коња тражимо даље, водимо истрагу крађе - саопштила је данас чешка полиција.

Енглески пунокрвни коњ Зазу који је био на тренингу у Чешкој зарадио је Кадирову у тркама 1,2 милиона евра, а део је имовине коју је Чешка у складу са међународним санкцијама против Русије замрзла.

- Почетком године су ми преко посредника припадници украјинских специјалних служби понудили да откупим Зазуа. Знали су колико ми је до њега стало и били су у праву, пристао сам. Тајна служба имала је одважан план једноставно су инсценирали крађу из штале у Чешкој, удружени са чешком полицијом. Зазу је на путу кући - написао је синоћ Кадиров.

 

 

Цена за коња је била иста као процена чешких вештака у истрази, 18.000 долара иако је Кадиров када је коњ украден тврдио да вреди око 10 милиона долара.

- С обзиром на вредност коња ово је сића. Дакле пријатељи, ако вам је потребно да нешто увезете упркос санкцијама, повежите се са украјинском тајном службом. Брзи, професионални, јефтини, обилазе санкције - написао је Кадиров.

 

 

Чешка полиција од почетка истраге узима у обзир и верзију да је крађу организовао сам Кадиров, посебно што је прошле године у јануару чеченски вођа покушао да премести коња, пошто су његови људи дошли по Зазу с тим да га воде у Пољску, а наводно имају на то право јер по територији Европске уније може да се премешта иако је имовина замрзнута.

Власник ергеле Ростислав Копецки је међутим тада одбио да им Зазуа преда, а коњ је украден почетком марта ове године.

БОНУС ВИДЕО: