На хиљаде верника, људи са свих страна, од оближњег Никшића, преко Подгорице, Берана, Херцеговине, Србије, из крајева око косметских светиња, међу којима је, осим православаца било и људи других вера, хрлило је ка свом свецу... Хиљаде њих пешке. По великом невремену, киши и магли...

Призор у ноћи уочи празника на Острогу када на стотине њих спава у својим врећама, подно манастира обиће ће регион...

Фото: Митрополија/Манастир Острог

 

- Не бих тумачио зашто је оволика киша. Време јој је, ово су дани када Господ залива земљу кишом да би све родило, беседио је након литургију, на платоу испред Горњег манастира, митрополит црногорско-приморски Јоаникије, коме су саслуживали епископи источноамерички Иринеј, бихаћко-петровачки Сергије, буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило и будимљанско-никшићки Методија, свештеномонаштва и свештенства, уз молитвено учешће многобројног верног народа.

Знам само једно, када смо се год сквасили пратећи мошти Светог Василија Острошкога то нам се повратило у велики благослов и на велику срећу и радост. Сећате се добро какви су потоци воде били по улицама Никшића 1996. године, када су пролазиле мошти Светог Василија кроз град па је наш блаженопочивши митрополит Амфилохије тада рекао да је добро што је било толико кише да се очистимо од наших грехова. Замолио је тада Светог Василија да прекрати зла која се догађају у нашем народу, посебно да заустави самоубиства. Памти се да их није било дуже време у никшићкој општини, беседио је митрополит Јоаникије, сећајући се 21. децембра 2019, године "када смо опет због муке и невоље коју смо доживели, прогоњени од бивше власти доносили мошти Светог Василија у Никшић".

- И тада је лила оваква киша и тада је народ стајао по седам сати да приступи ћивоту са моштима Светог Василија. Нико нам није рекао да је било ко прехладио, да је добио кијавицу... Напротив, свима који су приступали Светом Василију био је велики благослов за душу и тело. Нека тако буде и данас. Многи су ишли боси. Неће их оставити Свети Василије. Благословиће их за велику жртву коју су принели... Божја милост излива се вековима преко његовог ћивота на наш народ и ево тај непресушни извор и нас је данас овде окрепио, зборио је владика Јоаникије, поздрављајући посебно децу пристиглу са разних страна.

Фото: Митрополија/Манастир Острог

 

Како је објављено, више од 2.000 људи кренуло је са платоа подгоричког Саборног храма Васкрсења Христовог на двадесет прво традиционално ходочашће верника ка Острогу. Да би се поклонили Светом Василију, они су до острошке светиње пешачили око 40 километара. А дан раније, испред цркве кнеза Лазара група од 20 ходочасника из Берковића кренула је на пут поклоњења Светом Василију дуг око 130 километара, а група од око 250 ходочасника предвођена игуманом Арсенијем кренула је 10. маја из манастира Косијерево према Острогу. Њима се придружило више од 200 ходочасника, који су дан раније кренули пешке из Билеће, а на пут до Острога дуг 90 километара. Кренули су и из Берана... Са свих страна.

Други Свети Сава

Бог је то тако устројио и показао своју милост и старање о српском роду, па је после спаљивања моштију Светог Саве, послао Светог Василија Острошког да буде други Свети Сава и да се преко његових моштију изливају чудеса у манастиру Острогу као што су се раније вековима изливала чудеса и исцељења и благослов и укрепљење духовно преко моштију Светог Саве у Милешеви, беседио је митрополит Јоаникије.

Фото: Митрополија/Манастир Острог

 

Исцељења воде на прави пут

Колико је Свети Василије Острошки примио тешкоћа, и суза, и уздаха, и надања, и молитава од свога народа, да понекад изгледа да смо га исувише оптеретили и својим болестима, и својим мукама, па му притичемо када нам је год тешко. Он притиче свима који се њему обраћају на разне начине, а није мање чудо када дође човек потпуно равнодушан према вери или има нешто против вере и против Цркве, па се потпуно обрати Богу код моштију Светог Василија и постане добар хришћанин, кајући се за своје грехе и гледајући да у животу касније што више угоди Богу да би тиме показао да се поправио и да је нашао прави пут спасења, део је беседе митрополита Јоаникија.

Прво Поклоњење моштима свечеве мајке

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је Свету архијерејску литургију у манастиру Светог Василија Острошког и Тврдошког у Мркоњићима код Требиња, родном селу великог светитеља и чудотворца, те поручио да је Свети Василије свуда пратио позив љубави Божје и своје наде полагао у силу Божју.

Фото: Требиње лајв

Литургији је присуствовало на хиљаде верника који су дошли из свих крајева, а пред верни народ изнесене су мошти Свете Ане - Анастасије, мајке Светог Василија, пронађене претходних дана, на поклоњење.

Владика Димитрије рекао је у беседи да је Свети Василије као дечак Стојан кренуо за Христом из овог села, преко Завале, Тврдоша, Свете Горе, Никшића, до острошких стена и свуда је пратио позив љубави Божје.

- Тај дечак није полагао наде у своју силу, него у силу Божју, зато се у њега и уздао и одрекао се себе. Онда је узео свој крст и све што му је долазило у животу сматрао је за Божју вољу и љубав Божју и прилику да се исправи - рекао је владика Димитрије.

Фото: Требиње Лајв

Епископ захумско-херцеговачки истакао је да је велики Божји дар и благослов да су пронађене мошти Свете Ане - Анастасије, мајке Светог Василија.

- Нека Бог да, да будемо достојни овог великог дара и благослова, да после скоро 400 година нађемо мајку Светог Василија и да је имамо у цркви на поклоњење. Да Бог да, да сви буду достојни тога, те да обретење моштију Свете Ане - Анастасије у овим данима кад је српски народ погођен трагедијама, открије тајну шта значи родитељство, бити мајка и отац, вредност тога и да сви воле своју децу - рекао је владика Димитрије.

Након службе, владика Димитрије и градоначелник Требиња Мирко Ћурић обавили су обред ломљења славског колача. С. М.

БОНУС ВИДЕО: