Сједињене Америчке Државе су данас укинуле ограничења уведена током пандемије вируса корона, позната под називом Члан 42, којим је био онемогућен улазак у земљу многим мигрантима на граници са Мексиком.

Истовремено, укинута ограничења су замењена новим правилима о азилу намењеним одвраћању илегалних прелазака, преноси Ројтерс.

Број миграната који су ухваћени у покушају илегалног преласка границе повећао се прошлих недеља, а последњих дана премашује бројку од 10.000 дневно.
Амерички погранични градови тешко успевају да се носе са тим приливом људи, да им пруже смештај и обезбеде транспорт до других локација, што је понегде довело до хаотичних сцена.

Према појединим проценама, око 150.000 људи чека на улазак у САД, пише Глас Америке.

Секретар за унутрашњу безбедност Алехандро Мајоркас рекао је у четвртак да велики број већ покушава да пређе границу у неким подручјима и поручио да ће бити враћени, јер америчке границе "нису отворене".

Он је упозорио да нова правила азила значе оштрије последице за мигранте који прелазе илегално границу, који, ако буду ухваћени, могу бити депортовани и, ако немају основа за азил, може им бити забрањен улаз у САД на пет година. 

Откад је Џо Бајден преузео функцију председника Сједињених Држава у јануару 2021. године, забележен је рекорд у хапшењу миграната који су илегално прешли границу.

Овонедељно истраживање Ројтерса и Ипсоса показало је да само 26 одсто испитаника подржава начин на који се Бајден суочава са имиграцијом.
 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".