Нападач је радник обезбеђења, који је прво пуцао на свог колегу, узео му муницију, а затим почео да пуца неселективно на посетиоце и обезбеђење у синагоги пре него што су га убили припадници снага безбедности. 

Један од убијених посетилаца је француски држављанин, а други мештанин. Повређена су још четири посетиоца и пет припадника снага безбедности. Засад је шесторо убијених и преминулих од повреда приликом напада.

Ово није први пут да је 2.500 година стара синагога Гхриба поприште напада, наводе британски медији. Више од 20 људи је убијено у нападу 2002. године камионом бомбом у Ђерби који је извела терористичка мрежа Ал Каида.

Сваке године на ходочашћу су стотине јеврејских верника, на око 500 километара од главног града. И поред тога што су под строгим надзором због терористичког напада пре више од две деценије, догодио се и овај нови напад у ноћи уторак на среду.

Последњи велики напад у Тунису била је експлозија испред америчке амбасаде 2020. године, а пре тога 2019. француска амбасада у Тунису била је мета два самоубилачка напада.

Тунис је земља са већинским муслиманским становништвом са једном од највећих јеврејских заједница у северној Африци, која данас броји мање од 1.800 чланова.

(Гардијан)

БОНУС ВИДЕО: