Главна звезда водиља у осмишљавању музичког такимчења био је чувени фестивал у Санрему.

ЗаправО, израз “Евровизија” старији је од самог такмичења! Њега је мислећи на мрежу Европске уније за радиодифузију, први пут употребио британски новинар Џорџ Кемпи још 1951. године.

Прва Евровизија

У првом такмичењу, одржаном у швајцарском Лугану 24. маја 1956, учествовале су Француска, СР Немачка, Италија, Холандија, Луксембург, Белгија и домаћин Швајцарска. Свака земља је послала две песме, тако да је укупно било 14 песама.

Систем гласања предвиђао је да свака држава учесница пошаље по два члана жирија који могу да гласају за све песме, укључујући и ону из своје државе. На крају, жири из Луксембурга није могао да допутује у Швајцарску, па је земљи домаћину дозвољено да гласа уместо њих.

Победу је однела управо представница Швајцарске што је већ сутрадан довело у питање читаву регуларност гласања. Гласови појединачних чланова жирија никада нису објављени, мада јесте чињеница да је победничка нумера освојила 102 поена (од могућих 140). Био је то прва контроверза у историји такмичиња ког ће и иначе пратити доста скандала, пише Историјски забавник.

Ко је била прва победница Евровизије?

Како било, представница Швајцарске – Лис Асија, проглашена је победницом и постала је икона и симбол песме Евровизије све до данас. Преминула је 2018. у 94 години живота.

Ово је био једини избор на ком су земље имале више од једне песме. Такође, иако је такмичење снимано, ниједна копија није преживела до данас осим победничке песме која је поновљена на крају.

Наредне године, прикључиле су се и Уједињено Краљевство, Данска и Аустрија, које су са првог фестивала дисквалификоване због закаснелих пријава.

Број земаља учесница од тада расте. Југославија се Песми Евровизије придружила већ 1961. као једина земља ван западне Европе која се такмичи, а то је још дуго времена и остали.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".