Како је истакла др Ирена Филиповић, психијатар тог Института, сада је "апсолутно више позива него током пандемије корона вируса".

"Од среде када се догодио трагични догађај до данас било је скоро 300 телефонских позива. То су углавном били позиви родитеља и наставника везани за страхове, за саму трауму која је доживљена и стручне начине како да децу смире", рекла је Ирена Филиповић за Танјуг.

Она је додала да су каснији позиви били са питањима како да децу упуте у начин поласка у школу, како да им приближе сам чин уласка у учионицу, а затим и како да их упуте у повратак у живот, као и питања како да их утеше и када и да ли да се обрате за психијатријску помоћ.

Према њеним речима, било је и много наставника, који су исто тако узнемирени и уплашени везано за своју безбедност, али било је и директора школа који су се питали на који начин да препознају, како децу која су на било који начин злостављана, тако и ону која су способна да буду злостављачи.

-Апсолутно је сада више позива него током пандемије корона вируса. Ово је у једној актунијој форми, много већа траума јер су људи не само уплашени него и ужаснути овим што се десило. Иако је и овај догађај и пандемија ковида покренула неке тегобе које раније нису постојале код људи, а и погоршале оне који су већ били у некој врсти психијатријског третмана - рекла је др Филиповић.

Она је додала да у разговору покушавају да предоче родитељима да је свака реакција на овај догађај у реду.

- Постоје деца која реагују одмах, постоје деца која умеју и да вербализују, код мање деце није толико развијен когнитивни апарат и све им пролази кроз срце више него што су у стању да изразе речима. Постоје деца која реагују сомпатским тегобама кроз бол у стомаку, кроз поремећај спавања, бол у стомаку у напетост. А постоје и она деца која не реагују и онда то родитеље уплаши у смислу као да немају довољно осећања и емпатије. Децу треба пустити и разговарати када њима одговара, а родитељи само да буду доступни - рекла је др Филиповић.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".