Преко Панонске низије простираће се хладни фронт, који ће раздвајати две ваздушне масе (хладну са севера и веома топлу са југа) у четвртак увече, у ноћи између четвртка и петка и у петак, стоји у прогнози.

На потезу од Херцеговине преко централне и североисточне Босне и преко Подриња и Колубарског округа до Срема и Баната очекују се веома обилне падавине. У Херцеговини и у деловима Далмације очекује се да наредних дана падне локално и преко 300-400 милиметара кише по квадратном метру и то услед ефекта југа и орографије, уз поплаве и бујице и уз јаке грмљавинске олује.

Фото: Д. Миловановић, З. Јовановић

 

Обилне падавине, али у далеко мањој количину у односу на Јадран и Херцеговину захватиће и подручје Подриња, Колубарског округа и Војводине, при чему би четвртак и петак донели овим пределима од 30 до 50 мм кише по квадратном метру, локално и до 70 мм, што су количине које у просеку падну и за месец дана, а најобилнија количина падавина очекује се у четвртак увече и током ноћи ка петку, предвиђа Ђурић.

Веома обилне падавине у четвртак увече и током ноћи донеће Београду и преко 30 мм кише по квадратном метру, локално и више. На подручју Војводине, северне и западне Србије и Београда биће услова и за пљускове са грмљавином, нарочито дуж простирања фронта, дуж којег ће се и дешавати најбурнији атмосферски процеси. У осталим пределима Србије биће суво или тек уз веома малу и занемрљиву количину падавина.

Осим веома топле ваздушне масе, снажно јужно висинско струјање доноси до и преко нашег подручја и веома велике количине честице песка из Сахаре, па се у пределима са кишом очекује киша са честицама пустињског песка из Сахаре, што ће највише бити видљиво на возилима.

Реч је о потпуној природној појави, која се јавља при актуелној синоптичкој ситуацији и нема мести панаци када пада обојена или прљва киша, а да ли ће бити црвена или жута зависи и из ког подручја Сахаре стижу честице песка.

Услед обилних падавина много површинске воде отежава саобраћање магистралним путем М-17 између Јабланице и Мостара.Видео који су снимили читаоци портала Клиx бележи стање на саобраћајници на улазу у подручје општине Јабланица, код Комадиновог врела.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".