Прва верзија каже да је песма "Ђурђевдан" настала док су Срби из Сарајева за време Другог светског рата одвођени у логор Јасеновац, док је друга верзија повезана са Гораном Бреговићем.

Ђурђевданско јутро давне 1942. године било је кобно за сарајевске Србе који су били заточени у логорима и затворима тог града.

Тог 6. маја, на Ђурђевдан, Срби су покупљени из затвора и доведени до Вијећнице, градске куће у Сарајеву где су их чекали возови смрти који ће их одвести у Јасеновац...

У возовима смрти, у једном моменту настала је песма "Ђурђевдан" која се најпре зачула из грла једног младића, члана Културно-уметничког друштва "Слога" из Сарајева “Прољеће на моје раме слијеће, ђурђевак зелени, свима осим мени – Ђурђевдан је!”. А онда се та песма ланчано почела ширити од уста до уста, од вагона до вагона.

Фото: Јутјуб принтскрин/Desavanja Official

 

Ово се није допало немачким војницима, затворили су шибере на вагонима, а затвореници су остали без ваздуха на веома скученом и малом простору, збијени једни до других.

- Затварају врата. Нисмо знали где нас воде. Многи од нас нису ни чули за Јасеновац. Не сећам се да смо као илегалци у Сарајеву знали за тај логор. Тог дана је у логор смрти, како су га називали, било одведено више од 3.000 младих људи - сликовито је једном приликом описао професор Жарко Видовић, историчар уметности из Сарајева, који је био сведок овог догађаја.

фото: Танјуг/ХИНА Адмир Буљубашић

 

Међутим, друга верзија је потпуно другачија.

Чувени редитељ Емир Кустурица 1988. године снимао је филм „Дом за вешање“ који је у том времену изазвао велику пажњу јавности. За потребе филма ангажовао је Горана Бреговића који је тада био у јеку популарности, да му направи музику за филм. Овим пројектом први пут започиње њихова сарадња која ће се наставити наредних година, а легендарни музичар први пут ради музику за филм.

Фото: Ferenc Kalmandy

 

- Песма је прављена за филм Емира Кустурице "Дом за вешање", а онда сам ја правио препев за плочу „Бијелог дугмета“, као једну малу љубавну песму, заправо као један мали омаж Ђорђу Балашевићу, који нажалост никад нисам написао на плочи - открио је једном приликом Бреговић и додао да је желео да ода почаст популарном кантаутору Ђолету Балашевићу стихом из његове песме „Прича о Васи Ладачом" и стихом „Кад ја нисам с оном коју волим".

БОНУС ВИДЕО:

НЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ: Фестивал фолклора у Братунцу на Ђурђевданским сусретима, поводом славе града

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".