Дан након незапамћеног масакра у београдској основној школи "Владислав Рибникар" Влада Србије усвојила је 10 препорука на предлог председника Србије Александра Вучића којима предлаже, између осталог, двогодишњи мораторијум на издавање за држање и ношење кратког ватреног оружја, ригорозну контролу свих који имају оружје, али и да се граница за кривичну одговорност спусти са 14 на 12 година, о чему надлежна тела и министарства треба да одлучују.

Трагедија без преседана у српској историји у којој је дечак (13) масовни убица ликвидирао осморо ученика и портира, а ранио још шесторо њих и наставницу, страшан је повод да Србија неке ствари доведе у ред како се ово не би поновило. Србија је трећа у свету и лидер у Европи по броју оружја на 100 становника - 39,1, а имамо безмало 766.000 цеви.

- Данас зрелост наступа раније, те је могуће да деца и млађа почињу да чине кривична дела, те предлажем снижавање старосне границе за кривичну одговорност са 14 на 12 година. Постоји бојазан да је дечак знао да не може бити кривично одговоран - рекао је Вучић, а Влада Србије саопштила је да је Министарство правде већ предузело прве кораке по овом питању тако што је упутило допис Европској комисији.

 

Статистика оружја:

765.665 цеви у Србији

232.310 регистрованих комада пиштоља и револвера

361.716 комада регистрованог ловачког оружја

64.658 комада регистрованог спортског оружја

Спуштање старосне границе за кривичну одговорност на 12 година не би био преседан, јер и у развијеном свету су и ниже, па је у Енглеској и Швајцарској 10. У Мађарској, Израелу и Шкотској она је 12, а у већини земаља ЕУ, па и свим бившим СФРЈ та граница је ипак 14, док је у неким европским и 15, па чак и 16 у Белгији. У САД је чак 28 држава које немају никакву границу, те свако дете може кривично одговарати, а највиша је у Масачусетсу - 12 година.

Момчило Булатовић, председник Адвокатске коморе Београда, за Курир наводи да би снижавање границе на 12 година била мера превенције и оправдана ако постоје индиције да се сличан масакр може поновити.

- Деца јесу сада зрелија и можда има и резона да се та граница спусти јер то већ постоји у свету. У Енглеској је чак 10 година, а у многим земљама 12, те Србија не би била изузетак. Али овде смо сви одговорни - и друштво, и школа, и породица, и неопходно је истрајати на свеобухватном приступу - каже Булатовић.

Доња старосна граница за кривичну одговорност

10 ГОДИНА

Ирска

Нови Зеланд

Швајцарска

Сирија

Енглеска

Велс

Северна Ирска

12 ГОДИНА

Бразил

Канада

Египат

Мађарска

Израел

Саудијска Арабија

Турска

Шкотска

Кина

13 ГОДИНА

Француска

14 ГОДИНА

Србија

Аустралија

Аустрија

Немачка

Италија

Бугарска

Русија

Све земље бивше СФРЈ

Шпанија

САД 28 држава нема доњу границу, Масачусетс највише - 12, а Северна Каролина најмање 6 година

15 ГОДИНА

Чешка

Данска

Финска

Грчка

Норвешка

16 ГОДИНА

Белгија

Једини закон под који би евентуално дечак могао се подведе, како наводи адвокат Иван Гвозденац, јесте Закон о заштити лица са менталним сметњама.

- Али се најпре мора утврдити да дечак заиста има менталну сметњу, а то процењују психолози и психијатри у сарадњи с Центром за социјални рад. На њима је и да нађу адекватну меру за дете јер кривично не може да одговара, а стандардна мера не постоји. Уколико се утврди да нема никакве менталне сметње, он теоретски може бити слободан - објашњава Гвозденац.

Додаје да и мимо ниских старосних граница за кривичну одговорност у неким развијеним државама постоји и други тренд - померање границе нагоре.

- Чак и наш закон предвиђа да се млађем пунолетном лицу, које има до 21 годину, може судити као малолетном ако то процене вештаци који сагледавају његову психофизичку зрелост - наводи Гвозденац.

Мишљења је да постоје други алати који би могли да помогну.

- А то су, пре свега, контрола оружја и ревидирање стечених дозвола о држању оружја. Без оружја не можете починити овакво дело. Србија је трећа на свету по броју цеви у односу на број становника. Главна теорија кривичног права јесу свест и воља, питање је да ли дете од 12 година можете сматрати потпуно способним да схвати значај свога дела и управља својим поступцима. А у овом случају, ако се покаже да дечак има неке менталне сметње, онда није до његових година, него до сметњи - каже Гвозденац.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: