Ово су закључци са седнице Владе:

Мораторијум на издавање дозвола за држање и ношење кратког ватреног оружја (одобрења за набавку оружја, оружних листова и др.), на две године.

У року од три месеца мора бити завршена ревизија свих издатих дозвола за држање оружја.

У року од шест месеци завршити контролу како лица која имају дозволе држе оружје, а посебно контролу да ли су испуњени законски услови за безбедан смештај и чување оружја, да ли се оружје чува одвојено од муниције и да ли је на адекватан начин спречен приступ оружју и муницији малолетницима и другим неовлашћеним лицима.

Контрола свих стрељана на територији Републике Србије – да буде завршена у року од 3 месеца, у року од месец дана припремити прописе о условима и начину коришћења стрељана, укључујући забрану приступа малолетним лицима.

Фото: Н. Скендерија

 

Налаже се Министарству правде да у оквиру постојеће Радне групе за измену Кривичног законика припреми измене закона којима би се прописала кривичноправна одговорност за лица која омогуће малолетним и другим неовлашћеним лицима да дођу у посед ватреног оружја и која малолетна и друга неовлашћена лица обучавају да рукују ватреним оружјем.

Налаже се Министарству правде да размотри могућност измена Кривичног законика како би се старосна граница за кривичноправну одговорност малолетних лица снизила са 14 на 12 година, уз поштовање међународних и европских стандарда.

Фото: Н. Фифић

 

Налаже се Министарству просвете и Министарству здравља да у сарадњи, у року од месец дана, припреме прописе којима ће се омогућити увођење обавезних тестова за наркотике у средњим школама и у основним школама за ученике седмог и осмог разреда.

Влада ће у року од десет дана формирати Савет за спречавање вршњачког насиља који ће, између осталог, обезбедити организовање мобилних тимова за вршњачко насиље кроз протоколе између центара за социјални рад и других служби (образовне и здравствене установе, полиција) које би хитно реаговали на случајеве вршњачког насиља и у консултацијама са синдикатима просветних радника и удружењима родитеља ученика размотрити целисходност доношења мере забране употребе мобилних телефона у школама.

Фото: Профимедиа/Илустрација

 

Налаже се Министарству правде и Министарству информисања и телекомуникација да у сарадњи, у року од месец дана, размотре могућност пооштравања санкција за непоштовање прописаних обавеза пружалаца медијских услуга, укључујући интернет и друге електронске платформе као и друштвене мреже, у погледу забране програмских садржаја којим се истиче и подржава насиље, криминално и друго недозвољено понашање, емитовање сцена бруталног насиља и других садржаја који могу тешко да нашкоде физичком, менталном или моралном развоју малолетника.

Влада ће у року од десет дана формирати Рнадну групу за безбедност деце на интернету, која ће размотрити увођење мере забране приступа сајтовима (ДАРК НЕТ и слично) који садрже савете како да се изврши убиство, набави дрога или ватрено оружје.

БОНУС ВИДЕО:

НАЈПОТРЕСНИЈИ СНИМАК СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ: Прочитана имена убијене деце

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".