- Виши суд у Нишу одбио је 13. марта као неосновану жалбу бранилаца В. П. и потврдио пресуду Основног суда у Нишу - рекао је за "Блиц" портпарол Вишег суда у Нишу Мишко Радивојевић.

Девојчица се поверила родитељима

Како је "Блиц" писао, Владимир П. је ухапшен почетком децембра 2021. године због сумње да је, према незваничним сазнањима, девојчицу љубио, додиривао и њеном руком додиривао себе по гениталијама. Случај је откривен након што се девојчица поверила родитељима шта се догодило. Након што је девојчица испричала шта јој је васпитач радио, на захтев полиције ангажован је Центар за социјални рад у Нишу као орган старатељства.

Стручњаци Центра су обавили разговор са девојчицом, користећи методе и технике прилагођене за комуницирање са децом тог узраста, а све са циљем давања мишљења о аутентичности сведочења детета. Покренута је истрага након које је Владимир П. оптужен да је починио кривично дело недозвољене полне радње у продуженом трајању и то злоупотребом положаја васпитача над дететом које су родитељи доводили у ову реномирану градску установу на једну од секција.

Радио је са групом од 29 деце

Владимир П. је у ДКЦ Ниш био ангажован на културним активностима "креативна школица", "Диван дан" и "Булевар". У овој градској установи радио је 35 година а на пословима васпитача радио је 10 година. У раду му је била поверена група од 29 малишана, због чега је вест о његовом хапшењу узнемирила родитеље који доводе децу у ову установу, али након овог случаја, није било пријава других родитеља. Како је "Блиц" писао, васпитач је у току поступка пред Основним судом у Нишу комплетно негирао кривицу, али је након првог судског поступка ипак оглашен кривим и првостепеном пресудом осуђен на три године затвора и забрану рада са децом у трајању од 10 година.

Иста казна после поновљеног суђења

Након разматрања жалби, Апелациони суд је наложио да се суђење васпитачу понови, како би се додатно разјасниле одређене околности.

Наиме, преиспитујући прву пресуду, Апелациони суд је нашао као замерку то што је телесна и душевна зрелост малолетне оштећене, старости пет година, утврђена само на основу стручног мишљења два вештака неуропсихијатра а док налаз и мишљење нису затражени и од психолога. Након што је на поновљеном суђењу, изведен и овај доказ, Основни суд у Нишу је Владимиру П. изрекао исту исту казну. У њу ће му се урачунати време проведено у притвору у којем се налазио седам месеци - од 1.децембра 2021.године до 15.јула 2022.године када му је притвор укинут.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".