Како је мајор полиције Александар Раденковић, испред Управе саобраћајне полиције рекао јутрос за ТВ Нова, до 6 сати ујутру регистровано је 625 прекршаја, односно прекорачења брзине, од чега је петина у Београду.

Он је нагласио да су ово подаци за прекршаје начињене током ноћи, када и нема толико саобраћаја и да ће реални подаци бити током данашњег дана.

Казне и до 140.000 динара, али и затвор

- Само у Београду имамо више од 10 патрола, али не само ручне радари, већ и пресретаче и видео надзор и мерење просечне брзине на аутопутевима - рекао је он.

Према његовим речима, казна зависи од више фактора, а креће се о 3.000 дина па до чак 120.000 динара, уз то могућа је и казна затвора од 30 до 60 дана, 15 казнених поена и девет месеци забране управљања возилом.

Раденковић је нагласио и да ће фокус током овог "спеед" маратона бити и контрола бзине у близни пешачких прелаза.

Подсетимо, МУП Србије је саопштио да се од 17. до 23. априла, у 30 европских земаља које су чланице Европске мреже саобраћајних полиција (РОАДПОЛ), спроведи међународна акција усмерена на откривање прекршаја прекорачења брзине.

Сви расположиви уређаји мере брзину

"Саобраћајна полиција ће свакога дана ангажовати све расположиве уређаје за мерење брзине кретања - ручне радаре, радаре у системима видео-надзора и уређаје за мерење брзине у пресретачима, док ће на ауто-путевима бити мерена и просечна брзина кретања возила. Напомињемо да ће у циљу заштите безбедности пешака брзина бити мерена и у зонама пешачких прелаза", саопшти је МУП.

А у оквиру ове акције, у петак, 21. априла, у времену од 00.00 до 24.00 часа, широм Европе реализоваће се „Спеед Маратхон“, током ког ће на свим најважнијим путним правцима брзина бити мерена непрекидно у трајању од 24 часа.

Мерење брзине без заустављања возила - "speed maraton"

Златко Беленцан, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције, рекао је прошле недеље када је најавио ову акцију, да "speed maraton" значи да ће се мерити брзина без заустављања возила.

- Власнику возила ће се на кућну адресу доставити писмено да се изјасни ко је управљао возилом у тренутку измерене брзине - рекао је Беленцан и додао: "Власник је дужан да у року од осам дана по пријему достави писани одговор. Ако то не учини, поднеће се пријава за члан 330 Закона о безбедности саобраћаја, где је предвиђена казна и до 120.000 динара".

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".