Водитељка Слађана Славковић у децембру 2021. године родила је сина Вука, две недеље након што је прославила 47. рођендан.

- Дешава се ситуација, донесе ти кума неко лепо пиће и каже ‘ово да отворимо за Вуков 18. рођендан’, а теби наравно прође мало кроз главу ‘чекај, чекај, где ћу ја бити за његов 18. рођендан, хоћу ли бити ту, колико ћу имати година, хоћу ли бити ту да га испратим на факултет’. То је неминовност, али некако ми се чини да су то мисли било које мајке, да жена од 20 и нешто година има зебњу да ли ће испратити веће парче животног тока свог детета. Ја сам наравно свесна да није потпуно свеједно када родиш у овим годинама и у неким, да кажем, годинама које су предвиђене за рађање и да је њихов пут са дететом дужи. Али док онај одозго не одсвира крај нико не зна колико ће заправо бити овде - испричала је за "Нову".

- Ја нисам овде да пропагирам рађање у позним годинама, нећу ја сад некога да бодрим да чека, то је индивидуална одлука, ја само хоћу да кажем мајкама које се одлуче на то – то је ваша одлука и не треба да вас занима шта ће сад неко тамо да прича - каже Слађана.

Слађана је дуги низ година градила успешну новинарску каријеру, а како признаје, у својим двадесетим и тридесетим годинама није била спремна да се оствари као мајка и да јој се трудноћа десила у право време.

Фото: Принтскрин/Инстаграм/sla_sla

 

 

- Да сам могла да бирам можда то не би била 46, 47. година, можда би био почетак четрдесетих рецимо, али никада не бих почетком 20-их, па чак ни почетак 30-их, хајде да кажемо неке позне тридесете још и боже помози. Не мислим да сам била спремна тада. Мислим да сам сада много спремнија да будем мајка, него што сам била тада. Не много, тада нисам ни била спремна, заиста - истакла је она и додала:

- Сада када имам дете, ја морам да признам да препознајем да кад се неко не оствари до одређених година као мајка, да има један одређен отпор према томе, да то кад избегаваш да мазиш децу, кад бежиш од њих, је негде и последица тога што ти немаш своје дете. Сигурна сам да ме сад гледа и неко ко није мајка и не жели децу и каже ‘ја апсолутно немам тај порив’, и ја то апсолутно поштујем. Не мора свако да буде мајка и не треба свако да буде мајка. Не желим да сад неко помисли ‘све жене пате да буду мајке’. Не, ја не мислим да бих била несрећна жена да се нисам остварила као мајка - искрено је рекла водитељка.

Слађана је испричала и да је након порођаја схватила да не жели да жури са повратком на мале екране.

- На том разговору су ме питали шта мислим, када бих се вратила на посао, а ја самоуверено кажем ‘ја планирам да се вратим кад дете буде имало три месеца’. А заправо то није тако, у том моменту ти си неко ко није још увек подешен на мајчинство. Сада сам већ у фази да молим Бога и комисију да ми продужи још неки месец, не бих ли што више времена провела са дететом. Али ја волим овај посао и мислим да га добро радим, и желим да моје дете види своју маму као успешну жену која није само мама Вука, која се не појављује на екрану само зато што је родила дете у овим годинама, већ мислим да треба да наставим свој посао и не могу да кажем да ми ни тај део моје личности не фали - открила је водитељка.

Открива и која је питања најчешће путем друштвених мрежа добијала.

- Углавном сам на друштвеним мрежама добијала питања да им дам савет како доћи до потомства у неким одређеним годинама које више нису пик репродуктивног здравља. Мој савет је да савет потражите од гинеколога. Немојте молим вас савет тражити од мајки, свака прича је толико индивидуална да је то врло неозбиљно да било ко дели савете, ја то изричито избегавам. Ако у неким годинама, као ја, нисте свесни да ће вас сустићи матерински инстинкт „под старе дане“, да ћете пожелети да имате дете, замрзавајте јајне ћелије, или још боље ембрионе, али то ће вам гинеколог најбоље рећи - испричала је Слађана.

Водитељка се осврнула и на брак и навела да када је сазнала да ће постати мајка одлучила да се уда за свог партнера, једног београдског лекара. Данас са њим ужива у срећном браку, а свом презимену додала је и супругово презиме Јовановић.

- Ја сам говорила ‘папир? то је само папир’, оног момента кад сам остала у другом стању ја сам трчала, мора дете да се роди у браку, како другачије да се роди - закључила је она за "Нову".