Као и сваке године, и ове посебну пажњу посвећујемо првом јајету. Увек је црвене боје, зове се чуваркућа и верује се да укућане штити од болести, зла и свега што је штетно. Чуваркућа доноси срећу и благостање у дом и чува се до следеће године.

Ипак, није тајна да многи не знају шта да раде са прошлогодишњом чуваркућом. Због тога се често одлуче да га баце у ђубре, што никако није опција. Такође, не ваља да се јаје од прошле године чува више од годину дана.

У неким крајевима Србије стара чуваркућа се закопава у земљу, у дворишту или башти како би штитила земљу од штеточина, града и других природних непогода.

Фото: Профимедиа

 

У другим крајевима деци се трљају образи тим јајетом, како би била здрава и румена, а има и оних крајева у којима се љуска уситни и даје кокошкама да поједу или се чуваркућа баца преко крова куће.

Поједине породице воле да чуваркућу пусте низ реку, јер се верује да вода односи зло, болести и несрећу које је чуваркућа "преузела" уместо укућана.

У неким крајевима Србије, чуваркућа се ставља у чинију са водом, а онда се том водом умивају укућани, нарочито деца, опет како би били здрави и румени. Уколико ниједна опција вама не одговара, најбоље би било да јаје оставите на грани оближњег дрвета.

Никако га не бацајте у кесу за ђубре.

БОНУС ВИДЕО:

„Гранит 2023“ - Припреме за приказ способности Војске Србије

(Мондо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".