Покварена јаја су веома опасна по здравље, стога је веома важно проверити њихову свежину пре употребе

Нутриционисткиња Наташа Ђукић, поделила је са својим пратиоцима трик, уз помоћ којег ћете лако знати да ли је јаје још увек за употребу.

- Ако нисте сигурни да ли су јаја која сте купили свежа, ставите их у чашу пуну хладне воде. У случају да падну на дно, она су свежа, а ако плутају, то је знак да би требало да их баците - истиче нутриционисткиња.

Постоји још неколико начина провере, а то је да узмете плићи тањир и на њега ставите свеже јаје. Ако видите да вам беланце клизи по њему, а и жуманце није компактано, немојте да га користите.

Покварено јаје не зове се мућак за џабе. Када мућкате јаје оно испушта звук и тако можете да проверите да ли је покварено. 

Свима је познат мирис, тј. смрад поквареног јајета. Ако осетите сумпураст и јак смрад када отворите јаје, то је сгуран знак да је јаје покварено и да га треба бацити.

Појачане контроле пред Ускрс

Контроле се планирају и изводе у складу са анализом ризика, са посебним освртом на места на којима се у празничне дане очекује већа понуда, али и потражња.

У објектима за промет на мало и зеленим пијацама, Ветеринарска инспекција контролише порекло, следљивост у производњи, спровођење дијагностичких испитивања јата која се користе за производњу конзумних јаја, услове чувања, складиштења, и излагања продаји, рокове употребе и декларисање.

Ветеринарски инспектори су током 2022. године урадили 4.897 редовних и ванредних инспекцијских надзора у објектима за промет на мало који стављају у промет храну животињског порекла. Током контрола утврђено је 1.581 неусаглашености, донето 1.160 решења за отклањање неправилности и поднето је 273 пријаве надлежним прекршајним судовима због кршења одредби Закона о безбедности хране.

БОНУС ВИДЕО: