Када помислите на пролеће, сигурно вам је прва асоцијација буђење, нови живот, цветање. Зато је ово најлепше годишње доба вечита инспирација за многе ствари, тако и за имена. Да ли сте знали да се најпопуларнија мушка имена везују за пролеће, и то преко својих значења.

Вид и Вито

Имена потичу од латинске речи вита - жив, пун живота. Значење је разнолико, али најчешће означава оног "који све види и све може"; "који је чудотворан"; "који се бори за своја убеђења"; "који је драгоцен као вид ока"; "који је виђен"; "који је пророк и који види унапред и зна шта треба да чини".

Лука

У основи личне именице Лука, налази се грчки корен "лукс" што значи светлост, сјај, блиставост, дан, "оно што је светлеће и што обасјава".

Младен

Значење имена Младен је – “онај који је вечно млад”; “особа која је млада духом и телом”; “онај који је увек весео, раздраган, виталан и чио”; “младић”; “младожења”; “онај који никада није склон болестима”; “млад месец”; “млад као дете”; “душа као у детета”; “весељак”.

Стрибор

Упролеће Весну прати и Стрибор, старославенски бог ветра и шуме. Постоје и мушке варијанте имена које подсећају на пролећно време, биљке и цветање као што су: Горан, Ведран, Зоран, Јасмин, Невен, Јасен, Јавор.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".