Новалић је осуђен је на четири године затвора због незаконитог поступања при набавки кинеских респиратора током пандемије COVID-19. Солак је осуђен на шест година затвора, а Хоџић на пет.

Фирма "Сребрна малина" мораће да плати одштету у износу од 200.000 КМ (100.000 евра), пише Информер.

У овом случају оптужена је била и федерална министарка финансија Јелка Миличевић (ХДЗ) која је ослобођена.

Оптужница их је теретирала за прање новца, фалсификовање или уништавање пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извештаја и њихово фалсификовање или уништавање, док је Миличевић оптужена за несавестан рад у служби, преноси Танјуг.

Оптужница је потврђена 30. децембра 2020., а суђење у овом предмету почело је 24. фебруара 2021. године. Поступак је покренут након што је утврђено да је у јеку корона вируса у марту 2020. године купљено 100 респиратора у вредности од 10.530.000 КМ.

У скуповини су учествовали Влада ФБиХ и ФУЦЗ као и фирма “ФХ Сребрена малина”, а настојали су, како је речено тада, да обаве велики посао у циљу снабдевања болница медицинском опремом.

Влада ФБиХ и ФУЦЗ ангажовали су фирму “ФХ Сребрена малина” за набавку респиратора за које ће се касније утврдити да су неупотребљиви, а да су од њихове набавке оптужени стекли имовинску корист, пренели су сарајевски медији.

БОНУС ВИДЕО:

ТРАМП НАПУСТИО СУДНИЦУ: Тренутак кад некадашњи председник САД одлази уз велике мере обезбеђења

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".