Ако дође до пада дрвета или грана са дрвета због снега, ветра или из неког другог разлога штету можете да наплатите. Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја истиче да је најпре власник дужан да предузме процену да ли је дрво испод којег паркирате ваш аутомобил склоно паду.

- Власник дрвета дужан да предузима процене да ли је оно склоно паду, и да предузима све мере одговорности за њега. Уколико се дрво налази на јавној површини, одговорност за њега сносе град или локална самоуправа - рекао је он и додао:

- Ако дрво падне на возило, потребно је најпре позвати полицију на увиђај, како би се направио записник, као и вештак који ће проценити штету. Прво се возач у мирном поступку обраћа одговорном лицу, било да је то ЈКП или физичко лице. Уколико се то не реши вансудски, онда је неопходна наплата штете пред судом. Штету рачуна вештак, у њу улазе цена штете и рада. Уколико је возило тотално уништено, гледа се вредност возила на дан инцидента, од чега се умањује вредност олупине (јер се ауто може продати у старо гвожђе), па тако власник добија 30% мање вредности свог аутомобила. Судски спорови трају две до три године.

Професор Саобраћајног факултета Милан Вујанић истиче да и уколико полиција не изађе да уради записник, можете да надокнадите штету.

- Потребно је да позовете полицију, уколико вам се не јаве или не изађу на лице места да ураде записник, сликајте ваш аутомобил, као и то да сте позвали полицију. На основу тога ви можете судским путем да надокнадите материјалну штету - истакао је професор Вујанић и додао:

- Уз то су вам потребан и три сведока, и онда ће вам путем судског поступка бити надокнађена штета. Суштина судских поступака је у доказима, преносе медији.

БОНУС ВИДЕО: