Забрана извоза тог нафтног деривата важила је до данас, 31. марта 2023. године.

- На основу анализе кретања цене нафтних деривата на међународном тржишту, као и на основу анализе снабдевености домаћег тржишта, проценили смо да није неопходно продужавати одлуку о привременој забрани извоза евро дизела ЕН 590. Закључно са данашњим даном та забрана престаје да важи. Тржиште енергената у Србији је стабилно, а ми смо одговорним доношењем одлука успели да кроз најтеже месеце у последње две деценије прођемо без било каквих рестрикција када је реч о енергентима - каже Момировић.

Иначе, до данас је важила и Уредба о ограничењу висине цена основних животних намирница која је донета у циљу заштите тржишта, односно спречавања деформација у формирању цена које су изузетно важне за снадбевање потрошача. Она остаје на снази, каже Момировић за Курир.

- Уредба о ограничењу висине најважнијих животних намирница остаје на снази. Наше тржиште, као и сва тржишта у Европи, и даље је угрожено последицама рата на истоку континента. Ми и даље видимо нестрашице у неким земљама, а то је нешто што ни по коју цену не желимо да дозволимо у Србији. Наши грађани морају имати на располагању најважније животне намирнице, по приступачним ценама и за оне најугроженије - закључује он.

БОНУС ВИДЕО: