Коларић је истакао да ће за дан-два бити пуштен из болнице и да ће поново бити у Србији са својом супругом и сином.

Присећа се да је са четири пријатеља тога дана кренуо пут врха Проклетија како би се одатле спустили скијама. Каже да су сва четворица искусни скијаши, да су у уоч несреће преспавали у Језерској долини, а ујутру кренули ка врху.

- Ја сам тада урадио једну несмотрену ствар. Сви су ишли нормалном рутом, а ја сам хтео да се попнем летњом рутом која је мало неприступачнија, а нисам имао ни опрему за те услове. Ослонио сам се на искуство. Та лоша процена је могла много да ме кошта. Пред сам врх сам се оклизнуо и пао, а носио сам ранац и скије на леђима. Летео сам можда и више од стотинак метара - казао је Коларић.

Сматра да је му је живот сачувао, како каже, сам Бог и јастук из ранца против лавине који се активирао. Никола каже да је када се зауставио тик испред највеће литице имао утисак да му је "све сломљено", а имао је и страшан бол у пределу стомака.

- При паду чуо сам да је нешто кврцнуло и мислио сам да је кичма, али пошто сам померао руке и ноге закључио сам да су у питању ребра. Од шока и како је тело повукло сву крв ка централи, почео сам да имам прве знаке хипотермије. Почео сам да се тресем и покушавао да добијем колеге који су излазили на врх - казе Коларић.

Присећа да је позвао хитну помоћ и службу за спасавање, која је успела да га лоцира, пребаци на сигурно и пружи прву помоћ.

- Транспортовали су ме прво у долину, а онда су ме превезли у Тирану. Ово је велика болница, изузетно професионално особље. Урађене су ми све анализе. Неком вишом силом прошао сам без озбиљнијих повреда, али тешко ми је да се крећем и ребра су ми нагњечена - рекао је планинар, додајући да су му лекари посаветовали да остане на посмарању још два дана за сваки случај.

Поручио је младим планинарима да буду опрезни и да увек послуају савет искуснијих колега. "Нема места самоуверености на планини", казао је он.

Коларић је искористио прилику да похвали ажурност албанске Горске службе за спасаване, савремену опрему и хеликоптер, као и вештог пилота, спасиоце и медицинско особље из болнице.

Како је јуче на Фејсбуку објавио министар одбране Албаније Нико Пелеш два хеликоптера албанског ваздухопловства превезла су јуче четири српска планинара, од којих је један на прелазу из Валбоне у Тет пао и задобио повреде.

БОНУС ВИДЕО:

РУСИ СЕ ПОКЛОНИЛИ ЖРТВАМА НАТО АГРЕСИЈЕ: Цео дан остављали цвеће испред амбасаде Србије

(Косово онлајн)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".