Одговорност за један од напада, у којем је убијено 10 људи, преузела је Исламска држава, наводећи да је реч о "проширењу" њених операција, преноси Ројтерс.

Најмање 12 људи убијено је у суботу у истовременим нападима 
на неколико села у провинцији Итури.

Локални званичници и лидери цивилног друштва окривили су за нападе групу КОДЕКО, једну од неколико милиција које су дестабилизовале регион.

„Упркос бројним апелима за мир и кохабитацију... милиција КОДЕКО наставља масакрира цивиле, рекао је за Ројтерс управник Махаги територије, пуковник Жак Дизаноа.

Милитанти су убили још 10 људи и отели још три цивила прошле ноћи у селу Нгули у региону Северни Киву, рекао је администратор околне Луберо територије пуковник Алаин Кивева.

Он је за тај напад окривио Савезничке демократске снаге (АДФ), угандску наоружану групу са седиштем у источном Конгу, која се заклела на верност Исламској држави и заузела положаје у оближњем Националном парку Вирунга. 
Влада Конга прогласила је опсадно стање у Северном Кивуу и Итури 2021. године, у покушају да заустави насиље милиције на истоку земље, али убиства и побуњеничке активности не показују знаке јењавања.

Насиље у источном делу Конга траје већ годинама, упркос акцијама војске те земље и Уједињених нација.

БОНУС ВИДЕО: