У другој половини 2021. године домаћу јавност изненадила је и потресна вест да је славни пијаниста, директор Београдске филхармоније и бивши министар културе Иван Тасовац преминуо у свом дому у 56. години.

О животу једног од најистакнутијих људи српске културе није било познато много, будући да је преферирао да не прича о својој приватности за медије.

Фото: Архива Новости/Сава Радовановић

 

 

Зна се да је нешто раније са 19 година млађом партнерком Маријом Боротом добио сина Луку, као и да има још једног сина, ког је имао са бившом невенчаном супругом.

Тасовац је био причљиви у интервјуима када је причао о својим родитељима и одрастању у Београду, а једном приликом је открио како је његов отац сазнао да је Иван дошао на свет.

Иначе, његов отац био је угледни глумац Предраг Тасовац, који је забележио велики број позоришних, филмских и телевизијских улога, а добитних је многих признања.

 

 

Прву улогу добио је у телевизијском филму "Сви на море" 1952, после чега га је публика гледала у "Маршу на Дрину", "Диму", "Операцији Београд", "Самцима", "Величанственом рогоњи", "Чедомиру Илићу", "Повратку Отписаних", " Варљивом лету '68" и многим другим остварењима.

Уз то је играо и у представама "Ана Карењина", "Тихи Дон", "Хамлет", "Пигмалион"...

– Када сам се родио, тата није био у Београду. Народно позориште је 21. јуна 1966. године гостовало у Букурешту, тако да је госн Таса сазнао да је постао ћале захваљујући Танјугу, који је свом новинару послао телекс са текстом: "Син, четири киле и сто грама, педесет сантиметара!" – испричао је својевремено Иван Тасовац.

Он је открио да је, театрално како то само глумци умеју, његов отац тада збунио све присутне.

 

 

– Претпостављам да су гости луксузног румунског престоничког хотела са немалом резервом гледали сцене које су затим уследиле и човека који је изашао из хотелске собе у папучама, пиџами и пењоару, ушао у лифт носећи две флаше вискија испод мишке, а затим кренуо да шпарта кроз лоби хотела, мрмљајући себи у браду: "Син, четири киле, педесет сантиметара... син, четири киле, педесет сантиметара... син... четири..." – причао је Тасовац кроз смех.

Како је истакао, присутни су били збуњени призором, али и разнежени јер је његова срећа била очигледна.

– Повећа група људи – уместо да бежи од човека који у пиџами нешто мрмља на страном језику – потрчала му је у сусрет, грлила се с њим, радовала, надвикивала, пила и наздрављала из флаша које су се затим враћале на место које је ваљда најлогичније за држање вискија, уколико сте у пењоару и папучама на јавном месту – испод мишке – причао је Иван Тасовац.

 

 

Интересантно је да је Предраг Тасовац био у сјајним односима с нобеловцем Ивом Андрићем, који му је поклонио његово родословно стабло које је пронашао у Дубровачком архиву. Захваљујући њему, глумац је сазнао да је шпански племић у 15. веку допловио у Боку Которску, где се заљубио у девојку из племена Тасовац и, да би могао да ожени, сви Тасовци су добили шпанско племство!

Предраг Тасовац преминуо је у Београду 2010, у 89. години.

(Glossy)

БОНУС ВИДЕО: