Игуманија Теодора је једна од најпознатијих и најутицајнијих монахиња Српске православне цркве у послератном периоду. Рођена је 1940. године у селу Ракља код Александровца, а 1955. године као дванаестогодишња девојчица, одлази у манастир. Са 15 година долази у Грачаницу, где заједно са игуманијом Татијаном и сестринством одржава манастир који се фактички запоселе тадашње комунистичке власти и готово одузеле имање и земљу.

Мати Теодора и сестринство живе у јако лошим условимаи без основних средстава за живот, али не одустају од једне од најпознатијих задужбина краља Милутина и чувају наслеђе ове јединствене светиње српског народа.

Обишла сваки дом на Косову током комунистичке идеологије

Фото: Епархија рашко-призренска

 

Паралелно са обновом манастира Грачаница, игуманија Теодора је започела широку мисију обнове црквеног живота који је потпуно запустео. Она насупрот времену и комунистичкој идеологији обилази сваки дом на централном Косову и, у великој мери, преузима улогу свештеника подстичући народ да се крштава, венчава, да прима свештеника у свој дом.

Старање и упорност монахиња спречили су да манастир Грачаница постане музеј, а временом тадашње власти напуштају манастир и почиње повратак одузете земље. Мати Теодора са тадашњом игуманијом Татијаном се посебно стара о гостопримству. Нико из задужбине Светог краља Милутина није отишао гладан и жедан, монахиња Теодора, увек насмејана и пуна речи утехе, постаје широко препознатљива и прихваћена због своје доброте и милосрђа. Она је деценијама водила манастирску економију, помагала сиротињу а посебан углед је уживала међу студентима Универзитета у Приштини.

Заслугом игуманије Теодоре враћен је део имања Манастира Грачаница на ком је у протеклих неколико година Епископ рашко-призренски Теодосије подигао нову економију и покренуо производњу хране.

Мати Теодора ће бити сахрањена сутра на монашком гробљу Манастира Грачаница након Свете архијерејске Литургије која почиње у 9.00 часова.

(РТВ КиМ)

БОНУС: СРПСКИ ПОКЛОНИЦИ ПРЕПЕШАЧИЛИ 1.100 КМ ДО ВРХА АТОСА

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".