Како се подсећа у саопштењу, борба против сиве економије један од приоритета Владе, а програм је донет како би се што пре почело са спровођењем предвиђених активности и мера на њеном сузбијању.

Зато, како се додаје, приступање решавању овог друштвеног изазова захтева коришћење активних и системских мера јавних политика.

Последице сиве економије су бројне, а међу најзначајније спадају нелојална конкуренција, смањено поверење у институције система, успоравање привредног раста, мања ефикасност у наплати јавних прихода и последично нижи квалитет јавних услуга које држава пружа привреди и грађанима, истиче се у саопштењу.

Чланови Владе су, такође, донели Одлуку о образовању Републичког штаба за ванредне ситуације, у чијем саставу су ресорни министри, руководиоци државних органа, стручни сарадници Министарства унутрашњих послова, Војске Србије, Црвеног крста Србије, Горске службе спасавања, директори јавних предузећа у области саобраћаја, шумарства, водопривреде, електропривреде, као и руководиоци других органа, посебних организација, организација и установа у чијем делокругу су послови из области заштите и спасавања.

На данашњој седници донета је и Одлука о образовању Координационог тела за дигитализацију у здравственом систему Републике Србије, чији се задаци усаглашавају са програмом Владе, а у циљу стварања модерног здравства које подразумева интегрисане информационе системе у здравственом систему и на тај начин омогућава безбедан приступ и коришћење здравствених података, доприноси квалитету, ефикасности и доступности здравствене заштите грађана.

На седници је усвојена Уредба о издавању доплатне поштанске марке "Кров 2023", чијом реализацијом би се Комесаријату за избеглице и миграције обезбедила средства за финансирање куповине до 10 сеоских домаћинстава за породице избеглица и интерно расељених лица у Србији.

Доплатна марка ће бити издата у периоду од 27. марта до 9. априла 2023. године у тиражу од 1,5 милион комада у апоену од 10 динара, тако да ће при продаји укупнор тиража бити могуће да се оствари бруто износ од 15 милиона динара.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".