"Питање признавања ће се појавити када међународна заједница буде сигурна да обећања и обавезе власти буду испуњене", рекао је Небензја новинарима, пренео је Ројтерс.

Уједињене нације разматрају ко треба да представља Авганистан у УН.

Талибани су именовали њиховог портпарола са седиштем у Дохи Сухаила Шахина за амбасадора, док свргнуту владу у УН представља Гулам Исачај, који жели да остане на тој позицији, наводи Ројтерс.

"Када се предају акредитиви, они се предају у име шефа државе. Ако су представљени у име (шефа) државе коју нико не признаје, онда сами донесите своје закључке", додао је руски представник у разговору са новинарима.

Деветочлани одбор УН за акредитиве, међу којима су Русија, Кина и САД, размотриће акредитиве две авганистанске стране следећег месеца, а одлука ће бити донета највероватније пре краја године, додаје британска агенција.

"Примарно је стабилизовати земљу. Економија је на ивици колапса са недостатком било каквих ресурса, који су замрзнути и неће бити доступни ускоро, према изјавама које можемо да чујемо", навео је руски амбасадор.

Авганистан, како наводи Ројтерс, има милијарде долара у Америчким федералним резервама и централним банкама Европе, али је тај новац замрзнут откако су талибани дошли на власт.

Шахин је на Твитеру данас поручио да талибани позивају међународну заједницу да подржи Авганистан тако што ће одмрзнути авганистанску имовину вредну близу 10 милијарди долара и наставити да помаже земљи у развоју и пројектима који су обећани Кабулу.