На идеју да отму дечака (13) из Старе Пазове, сумња се, дошли су браћа Јовишић, стари 17 и 19 година у тренутку извршења дела, а помагао им је отац Марко, као и другар Алекса Мрђа.

Планирано је да од родитеља за откуп дечака траже 500.000 евра, јер је дечакова породица важила за имућнију у овом крају.

- Да су детаљно разрадили план отмице, сведочи и чињеница да су унапред обезбедили запуштену викендицу у Белегишу крај Дунава која им се учинила најпогоднијом, с обзиром на то да је на неприступачном месту, а у околини нема стамбених објеката. Рачунали су да, чак и у случају да дечак покуша да пружи отпор или дозива помоћ, нико неће ништа чути - открио је извор Курира из истраге.

Петар је отет пола сата пре поноћи. Отмичари су га пресрели „пунтом“, угурали у њега, ставили му џемпер преко главе, везали га ланцима и одвезли у напуштену викендицу. С дечаком је остао Лазар Јовишић и све време му је држао пиштољ уперен у главу. Полиција је у спектакуларној акцији за мање од 24 сата успела да открије отмичаре и ослободи дечака.

- Полиција је идентификовала и власника куће у Белегишу. Испоставило се да она припада другу Јовишићевих синова. Иако је у прво време тврдио да не зна ништа о отмици малог П., нити о томе да су кућу користили отац и браћа, касније је ипак признао да су Јовишићи тражили кључ и да им га је дао, али да су рекли да тамо намеравају да воде девојке - објаснио је саговорник Курира близак истрази.

Хтели да намаме и старијег брата

Отац дечака изјавио је тада да су киднапери намеравали да отму и његовог старијег сина, с обзиром на то да су преко дечаковог телефона покушавали да га намаме да дође у парк.

- Старији син, међутим, приметио је да нешто није у реду у порукама које му брат шаље и кад је покушао да га позове, П. му се није јављао. Отмичари су му дозволили да се јави мајци кад га је позвала први пут. Тад јој је рекао да је „на Пажићу и да ће брзо кући“, али кад га је позвала други пут, веза се укључила и она је чула његов глас у позадини како говори: „Немојте ми то стављати на главу, склоните ми то с главе“ - испричао је дечаков отац.

- Све време му је био уперен пиштољ у слепоочницу, навучена му је била маска и говорили су му шта ће да ради и како ће да се понаша, рекао је отац дечака Горан за медије.

Полиција је успела да лоцира отмичаре захваљујући снимцима надзорних камера са приватних кућа, које су забележиле специфичан браник на аутомобилу који су отмичари користили!

Сусрет дечака са породицом пратила је цела земља. Било је емотивно, дирљиво, а дечак се све време добро држао и био психички јак. Једине повреде које је имао добио је када је пружао отпор при киднаповању.

"Ако видиш полицију, пуцај му у главу"

Према наводима медија Марко је сину који је чувао дечака дао наређење да дечаку пуца у главу ако примети полицију.

Фото: П. Милошевић

 

Марко - криминалац од раније

Марко Јовишић, осумњичен и отац двојице осумњичених је стари знанац полиције. Новосадска криминалистичка полиција хапсила га је у два наврата, после чега је био на вишегодишњој робији. Пре више од 15 година на ободу Фрушке горе нападачи обучени у полицијске униформе пресрели су комби београдске агенције који је транспортовао новац. Брутални разбојници разоружали су возача и његовог пратиоца, везали их и оставили у шуми и с џаковима пара побегли. „Полицијски“ „голф“ запалили су на уласку у Сремске Карловце. Неколико дана касније полиција је ухапсила Јовишића и петорицу чланова његове групе.

Пресуда

Оцу Марку Јовишићу суд је 2022. изрекао 10 година година робије, старијем сину Лазару 7, млађем Николи који је тада био малолетан 5 година, а њиховом пријатељу Алекси Мрђи 6 година робије.

Поводом изречених казни, отац отетог дечака Горан М. за Курир је тада рекао следеће:

- Нисам задовољан пресудом, жалићемо се. Посебно кад је реч о оцу, који је вишеструки повратник, и старијем сину. Колико ја знам за то дело запрећена је максимална казна од 18 година а они су добили 10 и 7.

(Курир.рс)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".