Исток је објаснио да озбиљно размишља да се сели из Србије због загађења, по угледу на своју неименовану пријатељица која је управо у процесу селидбе.

Он је сиромаштво навео као главни проблем загађења и чињеницу да "људи по кућама ложе најјефтиније могуће енергенте да би се зими огрејали, породице које гледају како да се скрпе и прегурају зиму за мале паре".

- Моја пријатељица се сели из Србије због загађења. Није се годинама одселила због свих других проблема које има ова држава, воли Србију, воли наше људе, али ово не може више да толерише. Иде у ЕУ где не живе дивљаци који се греју на тракторске гуме и лош лигнит, тамо где људи дишу леп ваздух целе зиме. Поучен њеним примером, по први пут размишљам да одем из Србије, из истог разлога - започео је Павловић своје излагање и наставио:

- Јер, ово са загађењем се неће скоро решити. Главни фактор загађења су људи по кућама који ложе најјефтиније могуће енергенте да би се зими огрејали, породице које гледају како да се скрпе и прегурају зиму за мале паре. Јесте, нажалост, то треба неко јавно да каже, сиромаштво је главни фактор загађења, зна се већ дуго, сва истраживања указују на то. Одете на Купујем-Продајем, ауто сервиси продају бурад са отпадним уљем из аутомобила, јер то купују људи који хоће да се греју најјефтиније могуће. Продаје се на црно онај најгори и најјефтинији лигнит који треба да буде забрањен - поручио је Исток и додао: 

- У међувремену, Енглеска потпуно забрањује људима да ложе по кућама угаљ и дрва до 2023 године, јер су измерили да је то највећи фактор у загађењу. Држава овде сигурно неће донети неки закон да се забрани лош огрев, јер онда би сиротиња полудела што морају да плаћају грејање бар 3 пута више, а то значи да губе огроман број гласова.  Ето, то је тужна истина о загађењу. Одете у било који град у Србији, или одете на периферију Београда где су куће, попнете се на неко узвишење у сумрак и видећете својим очима, хиљаде и хиљаде димњака из кућа који куљају 0-24, и то све иде у један заједнички облак који пада на град, сваке зиме. Онај мирис чађи који се удахне је кумулативни ефекат свих тих димњака и то вам је то, нажалост.

Натерати све те људе да се греју на нешто што је пет пута скупље је у овој држави немогућа мисија.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".