- Ово ће бити њихова нова кућа, у којој ће живети деценијама, сви помешани, неспособни да наносе даљу штету становништву - написао је Букеле на Твитеру.

Мегазатвор у Теколуци, 74 километра југоисточно од главног града Сан Салвадора, састоји се од осам зграда, преноси Гардијан.

Свака од њих има 32 ћелије од око 100 квадратних метара за смештај "више од 100" затвореника, наводе из Владе Салвадора. Ћелије имају два лавабоа и по два тоалета.

Председник Букеле је у марту прошле године објавио "рат бандама", уводећи ванредно стање које је више пута продужавао. У акцији борбе против криминала ухапшено је више од 64.000 осумњичених, што чини око један одсто становништва.

 

 

Власти су саопштиле да криминалне групе као што су МС-13 и Барио-18 броје десетине хиљада чланова и да су одговорне за убиства, изнуду и трговину дрогом.

Циљ масовних хапшења је да се банде "потпуно искорене", додају из Владе.

Организације за људска права су тврдиле да су невини људи хапшени из политичких разлога, а неки од притворених су пријавили да су били подвргнути "окрутном, нехуманом или понижавајућем третману".

Међутим, Букелеово деловање против банди и даље је популарно међу становништвом Салвадора, пише британски лист.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".