О томе, како на време открити повишени крвни притисак и како га контролисати, гостујући у "Ординацији" на РТС-у открила је кардиолог др Марија Здравковић.

- Најчешћи симптоми који указују на повишени крвни притисак су главобоља, умор, поспаност и недостаатк снаге. Ови симптоми су чести не само код хипертензије, већ и посебно код жена које то повезују са хормоналним променама, објаснила је др на почетку. Међутим, када би требало да почнемо да меримо крвни притисак? Како је др Здравковић истакла - кад год се не осећамо добро треба да иземримо крвни притисак.

- Да би се некоме одредио крвни притисак који је валидан, особа треба да буде одоморна. Мери се 15 минута након физичке активности у седећем положају. Може да се деси да је крвни притисак на левој и десној руци различит - саветети су кардиолога.

Такође, постоје људи који често мере крвни притисак, али и оних који се плаше мерења, као што су деца и адолосценти. Они ову рутинску контролу крвног притиска доживљавају стресно. Зато докторка препоручује код тих људи да три пута измере крвни притисак и ’’узму’’ трећу вредност. Докторка Здравковић истакла да су модерни, дигитални апарати веома поуздани.

А ово су вредности крвног притиска:

120/80: оптималан крвни притисак
Од 120/80 до 129/84: нормалан крвни притисак
Од 130/85 до 139/89: прехипертензија
Од 140/90 до 159/99: хипертензија првог степена
Од 160/100 до 179/109: хипертензија другог степена
ОД 180/110: хипертензивна криза

- Ова класификација по критеријума је пооштрена последњих година. Само појављивање хипертензије учесталије је са годинама и зато је битно да реагујемо на време. У фази прехипертезије лекови се не дају, али је јако битно да пацијент оде на преглед код лекара ради даљег разговора и анализе - саветовала је др Здравковић у указала да се највећи број можданих удара дешава током ноћи.

Највише су изложени они који пате од апнеје, те је докторка напоменула да такви људи обрате више пажње на крвни притисак. Такође, притисак од 180/110 је хипертензија трећег степена, тачније хипертензивна криза. Ураво је то знак за узбуне и особе са таквим вредностима треба хитно да се јаве лекару.

(РТС)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".