Уласком у златно доба домаћих серија, глумачка професија је постала једна од најплаћенијих у Србији.

Мада су српски глумци до пре десетак година кукали како тешко живе, да имају "бедне плате" у позоришту, те да од "тезги" на малом и великом екрану једва састављају крај с крајем, данас већина само од телевизијских хонорара живи попут естрадних звезда.

Фото: Милена Анђела

 

 

Оним срећницима који заиграју у успешном пројекту, па им пође за руком да на Инстаграму "намакну" више од 100.000 пратилаца, може се рећи да је упала секира у мед. Јер, осим што путем ове друштвене мреже на рачун рекламе остварују компензацију у виду путовања на далеке дестинације, гардеробе, аутомобила, сатова, козметичких производа, они и одлично зарађују. Па тако за објаву узимају од 1.000 до чак 5.000 евра.

Уз баснословне хонораре које имају од серија, зараде појединих глумаца досежу и до 200.000 евра на годишњем нивоу.

Ипак, зараде глумаца одувек су биле пословна тајна, али су неке цифре ипак изашле у јавност. Хонорари могу бити по сату, дневни или месечни.

Наравно, нису сви срећници који од глуме и друштвених мрежа могу себи да обезбеде некретнину, као што је, рецимо, успела Милица Милша. Јунакињи сапунице “Игра судбине” исплатиле су се године проведене у студију, јер је од хонорара себи приуштила пентхаус на луксузној београдској локацији.

Фото: Инстаграм принтскрин/milicamilsaisakovic

 

 

Колико онда зарађују српски глумци, када за годину или две могу да купе стан у центру српске престонице? Портал Филм и ТВ бавио се истраживањем и ево до каквих података су дошли.

Када смо већ код дневних серија, илити сапуница, глумци са извршним продукцијама имају потписане уговоре који на месечном нивоу подразумевају 22 радна дана по 12 сати снимања. Будући да им је посао загарантован на минимум девет месеци, колико је потребно да се сними око 200 епизода, они имају фиксне месечне хонораре.

По снимајућем дану они износе од 200 до 450 евра, у зависности од величине улоге и броја сцена, па се тако њихове месечне плате крећу од 4.500 до чак 10.000 евра! Када су у питању почетници или студенти глуме, њихов хонорар је знатно мањи, па се креће од 50 до 100 евра по снимајућем дану, сазнаје Курир.

Фото: В.Данилов

 

 

Занимљив је податак да снимајући дан за дете, па и бебу, стаје 100 евра, што је, такође, уносна зарада.

Када је реч о драмским, висикобуџетним серијама, које имају мало епизода и обично се раде по сезонама, хонорари су немерљиво већи. За једну епизоду потребно је од пет до седам снимајућих дана. Хонорари зависе од уговора, јер неки глумци траже да буду плаћени по снимајућем дану, а неки по епизоди.

Просечна висина хонорара по епизоди износи око 1.500 евра, док велика имена узимају од 2.500 евра до 5.000 евра. Тако главни глумци за сезону од 10 или мало више епизода, коју сниме за два месеца, инкасирају од 30.000 до 50.000 евра! Они који не играју главне улоге у серијама, а налазе се на глумачкој А листи, обично узимају до 2.000 евра по снимајућем дану.

Ван категорије је неколико глумачких асова, који, било да је реч о серији или филму, имају тарифу по снимајућем дану од 3.000 до 5.000 евра.

Фото: АТА имагес

 

 

Тако главни глумци за сезону од 10 или мало више епизода, коју сниме за два месеца, инкасирају и више од 30.000 евра.

Најплаћенији глумци са наших простора су дефинитивно Предраг Мики Манојловић и Александар Берчек. Они снимајући дан наплаћују и до 3.000 евра.

Млађи глумци Андрија Милошевић и Милош Биковић имају мању дневницу, али зарађују више јер се баве продукцијом и снимају ТВ рекламе, а и популарност на Инстаграму многим глумцима доноси солидну зараду. Због сарадње са разним брендовима, они некада наплаћују своје објаве и по неколико стотина евра.

У Русији је ствар много транспарентнија него у Србији, па зараде глумаца нису пословна тајна. Један од најплаћенијих је наш Милош Биковић.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Један Биковићев дан на сету за комедију „Слуга“, један од најгледанијих филмова у историји руског биоскопа, коштао је 420.000 рубаља (око 5.200 евра). Будући да је снимање ове комедије трајало 39 дана, рачуница каже да је српски глумац зарадио више од 200.000 евра. Филм је прошао веома успешно и зарадио је више од 50 милиона евра.

Глумац Милан Марић стекао је велику популарност улогом у филму "Тома", који прати живот нашег легендарног певача Томе Здравковића. Од тада је цена његовог хонорара знатно порасла и један је од плаћенијих глумаца.

На листи домаћих најплаћенијих глумаца налазе се и Сергеј Трифуновић, Срђан Жика Тодоровић, Никола Којо, Вук Костић, Мирјана Карановић, Драган Бјелогрлић, Андрија Кузмановић, Наташа Нинковић и Небојша Дугалић.

Фото: В. Данилов

 

 

- Хонорари су остали исти као и пре неколико година, али се више снима. Паралелно раде по три пројекта. Дан снимања за неко реномирано име није испод 500 евра - објашњава један од водећих домаћих продуцента који је инсистирао на анонимности, а сарађивао је с глумцима свих генерација.

- Поједине продукције увеле су систем плаћања хонорара на месечном нивоу. Реч о серијама са много епизода, тзв. сапуницама, где играју дебитанти за неколико хиљада евра месечно - причао је за Курир инсајдер из света седме уметности.

Високу зараду има и чувени Никола Ђуричко. Он и у Србији има веома високе хонораре, а претпоставља се да је његова зарада за улогу у серији „Странгер тхингс“ била веома висока.

Фото: АТА имагес

 

 

За разлику од филма и ТВ, где су хонорари пословна тајна, у позоришту је ствар транспарентнија. Плата глумца у сталном ангажману је од 50.000 до 80.000 динара, колико имају драмски уметници са статусом првака. Хонорарци нису те среће, па зараде по извођењу од 2.000 до 30.000 динара.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".