Девојчица Ирмак Бајрак у земљотресу је изгубила родитеље, а акција њеног спасавања трајала је четири сата.

Припадник спасилачког тима Републичке управе Цивилне заштите Ненад Јовановић рекао је да је тим од 30 чланова добио своју награду тиме што је учествовао у спасавању једног живота.

- Мислим да веће награде од те нема - рекао је Јовановић за РТРС.

Спасилац Младен Кулић рекао је да им је жао што нису имали прилику да спасу још нечији живот, али је истакао да су преживели веома тешке тренутке суочавајући се са огромним разарањем за које се, како је нагласио, никако није могуће довољно припремити, јер су спратови зграда наслагани један на други и без механизације је немогуће рашчистити и доћи до унесрећених.

И пас трагач Тора урадио је велики део посла, и то квалитетно и брзо, напомиње спасилац Александар Неумовић и констатује да "када спасиш један живот, кажу да је то као да си спасио цео свет".

Спасилац Драгиша Вулетић нагласио је да током десет дана нико од спасилаца из Српске није повређен, а заменик директора Републичке управе Цивилне заштите Ненад Ћук сагласио се да је, осим спасавања људи, највећа сатисфакција што су се спасиоци вратили здрави и нагласио да је на терену и у условима као што је земљотрес, најважнији тимски рад.

В.Д. директора Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић рекао је да су спасиоци велику подршку имали од председника Републике Српске Милорада Додика и премијера Радована Вишковића који су их, како је нагласио, свакодневно звали телефоном.

Додик ће наградити спасиоце са по 5.000 конвертабилних марака, што је око 2.500 евра, а у Палати Републике биће уприличен и пријем за припаднике Спасилачког тима Републике Српске.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".