Ердоган је такође рекао да се стотине хиљада зграда не могу користити широм Турске, додајући да би се свака земља суочила са истим последицама као и Турска "у случају такве катастрофе".

Но у граду Ерзину, усред јако погођене регије Хатај, нико није погинуо, а знатније није оштећена ниједна зграда. Оштећене су тек неке породичне куће и неколико минарета у граду који броји 42.000 становника.

- Немамо рушевина, жртава или озлеђених због потреса - рекао је градоначелник овог града, Океш Елмасоглу, изражавајући саучешће свима који су погођени овим потресом.

Како каже, разлог зашто у његовом граду нема срушених зграда, а онда ни мртвих људи, је тај што никад није допуштао никакву бесправну градњу.

- Нисам допуштао бесправну градњу у било којем смислу. Упркос томе, неки су покушавали. Иако испрва нисмо могли да их пратимо јер нисмо имали довољно особља, касније смо их пријавили тужиоцу те су објекти срушени - каже градоначелник, преноси Hurriyet Daily.

Градоначелник додаје да је већина зграда у граду релативно ниска. Ради се о самостојећим грађевинама, често четвоспратницама. Има и нешто шестоспратница.

Градоначелник додаје да у Турској треба да дође до потпуне промене размишљања кад је реч о градњи.

- За то је потребно да наши грађани не очекују никакве уступке државе за бесправну градњу, да не посежу за оваквим стварима те да се предузму одлучни кораци да се ти објекти руше када је то потребно - рекао је.

- Потребни су нам контролни механизми како би ствари функционисале глатко - додао је.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".