Спасиоци и данас улажу напоре да пронађу преживеле испод рушевина у три провинције које су тешко погођене прошлонедељним разорним земљотресима јачине 7,8 и 7,5 степени Рихтерове скале у Турској и Сирији.

Према досадашњим подацима број погинулих је премашио цифру од 37.000 и, како кажу званичници, наставиће да расте наредних дана, пренео је Ројтерс.
Иако су експерти оценили да се полако исцрпљују могућности за проналажење преживелих, турска телевизија и данас емитује извештаје о спасилачким напорима са терена.

АП је објавио да су током потраге за преживелима у провинцији Адијаман спасиоци открили 18-годишњег Мухамеда Кафера Кетина коме су лекари дали инфузију са течношц́у пре почетка деликатне операције ископавања испод рушевина зграде која се и даље урушавала.

Нешто касније младић је спасен и на носилима, са маском за кисеоник изашао на светлост дана након 199 сати проведених испод рушевина.

Још две особе су спасене данас из рушевине у центру Кахраманмараса, у близини епицентра, 198 сати након потреса.

На другој локацији, у Кахраманмарасу, спасиоци су улагали напоре да извуку девојчицу, њену мајку и баку, али на другим местима у току су завршни спасилачки напори због све мањих шанси да се пронађу преживели који су већ осам дана затрпани по ниским, зимским температурама.

Део пољског спасилачког контингента најавио је одлазак за сутра, а слична порука упућена је и из Алепа у Сирији одакле се огласио заменик генералног секретара УН задужзен за хуманитарна питања и спасиолачке операције Мартин Грифитс и потврдио да се фаза спасавања "ближи крају".

Према његовим речима у фокусу ће надаље бити склоништа за угрожене, храна и реактивирање школа.

Сиријски председник Башар ел Асад одлучио је да дозволи да се хуманитарна помоћ УН допреми из Турске у ратом разорену Сирију.
 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".