- Србија може да контролише своју сеизмичност. Знање и могућности су такве да ми можемо да прођемо са штетама, али никако не смемо да имамо људске жртве и рушење зграда - рекао је Недељковић.

Недељковић је појаснио да је Турска сеизмологија светског нивоа, али да је проблем земљотрес магнитуда 7,5 степени, који се може појавити једном у 1000 или 500 година.

- Први земљотрес је исцрпео отпорност тих објеката, међутим после њега дешава се одмах нови земљотрес, који и даље разара ту зграду која више нема оне капацитете - нагласио је Недељековић.

Сеизмолог је казао да грађевинци, који су правили зграде нису уважили земљотресни ризик, односно више јаких земљотреса, као и да све зграде које се нису срушиле треба санирати јер су овим догађајем начете, преноси Блиц писање Танјуга.

- Најбитније је да се регулативом пропише како да се бранимо. Није уважен проблем здружености земљотреса и због тога грађевински ризик није постављен на светском нивоу - казао је Недељковић.

Сеизмолог објашњава да је таква ситуација и у Србији, да се зграде граде да издрже један земљотрес, што, како је казао, мора да се промени јер се код нас појављују здружени земљотреси.

- У Петрињи је био један јак земљотрес, а одмах следећи дан је уследио и други јачи од првог. Овај већи је исцрпео објекте, а други је докрајчио - истакао је Недељковић.

Причајући о земљотресу у Турској и Сирији, Недељковић сматра да се десила сезмо-тектонска деформација и пукотина од преко 70 километара дугачка.

Упитан која су најтруснија подручја у Србији, Недељковић је рекао да је до 1980. године Копаноник било подручје на којем су били земљотреси од шест степени, после тога је уследио земљотрес од осам степени, додајући да је тај део најтруснији у Србији.

(Курир)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".