Америчка влада би требало да данас затражи од британског Високог суда да поништи одлуку британског судије да Асанж не буде изручен САД како би се суочио са оптужбама за шпијунажу, преноси агенција АП.


Очекује се да ће Асанж, који се налази у лондонском затвору Белмарш под високим мерама безбедности, присуствовати дводневном саслушању путем видео везе.

Од двојице судија који разматрају жзалбу, међу којима је и највиши судија Енглеске лорд Иан Бернет, не очекује се да ће своју пресуду донети за неколико недеља.

Чак ни то вероватно неће окончати епску правну сагу, пошто страна која је изгубила може поднети жалбу Врховном суду Уједињеног Краљевства.

У јануару је судија нижег британског суда одбио амерички захтев за изручење Асанжа због шпијунаже у вези са Викиликсовим објављивањем тајних војних докумената пре једне деценије.

Окружни судија Ванеса Барајзер одбила је екстрадицију из здравствених разлога, наводећи да ће се Асанж вероватно убити ако буде задржан у тешким затворским условима у САД.

Она је, међутим, одбацила аргументе одбране да се Асанж суочава са политички мотивисаним америчким тужилаштвом, и навела је да ће му амерички правосудни систем омогућити правично суђење.

Адвокати америчких власти сада су добили дозволу за жалбу, а на ранијем саслушању довели су у питање психијатријске доказе у овом случају, тврдећи да Асанж "није толико болестан".

Амерички тужиоци подигли су оптужницу против Асанжа по 17 тачака за шпијунажу, као и за злоупотребу рачунара због објављивања више хиљада процурелих војних и дипломатских докумената.

Оптужбе предвиђају максималну казну од 175 година затвора.

Тужиоци наводе да је Асанж незаконито помогао аналитичарки обавештајне службе америчке војске Челси Менинг да украде поверљиве дипломатске депеше и војне фајлове које је касније објавио Викиликс.

Асанжови адвокати тврде да је он деловао као новинар и да има право на заштиту слободе говора у складу са првим амандманом, а у вези са објављивањем докумената који су разоткрили злочине америчке војске у Ираку и Авганистану.

Асанж (50) је у затвору откако је ухапшен у априлу 2019. године. Пре тога, провео је седам година у амбасади Еквадору у Лондону, где је побегао 2012. године како би избегао изручење Шведској где је требало да се суочи са оптужбама за силовање и сексуални напад.

Шведска је одустала од истраге о сексуалним злочинима у новембру 2019. године, јер је прошло толико времена, али Асанж је остао у затвору.

Судија који је блокирао екстрадицију у јануару наредио је да он мора да остане у притвору током сваке жалбе САД, наводећи да би аустралијски држављанин могао побећи ако буде ослобођен.

(Танјуг)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".