Испитивања су, потврђено је "Новостима", у току, и засад се не може поуздано рећи да ли је реч о мултилокураном ехинококу. Ако се, ипак, испостави да је узрок тегоба које жена има зараза паразитом који се преноси са лисице на човека, то ће бити други случај мултилокураног ехинокока у нашој земљи.

Пацијенткиња (67) из Сремске Митровице, код које је крајем прошле године откривен први случај мултилокураног ехинокока, после операције на Клиници за абдоминалну и ендокрину хирургију УКЦВ у Новом Саду, и лечења, отпуштена је на кућни опоравак, потврдио је "Новостима" професор Катедре за хистологију и ембриологију Медицинског факултета у Новом Саду др Душан Лалошевић.

Он је недавно и дијагностиковао овај вирус. Иако је болест позната, код нас досад није регистрована.

Фото: Профимедиа

 

Према сазнањима "Новости", пацијенткиња (67) која се опоравља после операције, домаћица је из једног села у околини Сремске Митровице. Она је у контакт са лисичијим паразитом дошла током окопавања земљишта у башти које је, како се испоставило, било контаминирано траговима заражене лисице.

До заражавања, иначе, долази када се паразит развије у цревима лисице која контаминира средину изметом. Тако долази до контакта јаја паразита са тлом, која потом оралним путем преко воћа или поврћа доспеју у тело човека.

Професор др Маја Ружић, шеф Одсека за болести хепатобилијарног тракта и заменица управника Клинике за инфективне болести УКЦВ, испричала је да паразит кроз крвоток улази у организам и долази до јетре, плућа, мозга, костију, бубрега. Не преноси се са човека на човека, јер код људи паразит не може у толикој мери да се развије.

Фото: П. Милошевић

 

Заражена жена имала је болове у стомаку који су трајали више година и с временом су се погоршавали. На ултразвуку и савременим радиолошким методама нађена је промена на јетри која је упућивала на сумњу на тумор, мада је личила и на ехинокок, али врло атипичан.

- Многи на селу имају баште са поврћем у пољу где лисице могу да контаминирају земљиште. Воће је наравно мање опасно. Међутим, код термички необрађеног меса дивљачи први паразит који се може пренети је трихинела. Али, изнутрице дивљачи ако се дају псима могу на њих пренети заразу ехинококом, а тада се од сопствених паса човек зарази - упозорава др Лалошевић, искусни патолог који се од студентских дана успешно бави дијагностиком инфекција.

Наш саговорник каже да се у Срему може очекивати још случајева заразе овим паразитом.

Фото: П. Милошевић

 

Важно је да сваки сумњиви пацијент оде на ултразвук јетре и на основу тога ће се усмерити даља дијагностика.

Овај вирус је изненађење за нас, али не и у централној и северној Европи. Да је било само питање времена када ће се овај паразит појавити и код нас, указује и податак да је још 2016. године идентификовано жариште заразе у Срему, прегледом 18 процената заражених лисица и 14 одсто шакала. Ови резултати су објављени 2016. године у једном европском научном часопису. У Мађарској се 2005. појавио први случај, а у Хрватској 2020. године.

И код нас феномен "урбаних лисица"

Фото: Танјуг/АП

 

Ловци су први на удару мултилокураног ехинокока, а превентивне мере су, упозорава др Лалошевић, првенствено хигијенске - са одстрељеним лисицама треба манипулисати пажљиво, у рукавицама и нешкодљиво уклонити лешеве. Међутим, нису само ловци угрожени, лисице су пренамножене, улазе у насеља, сакривају се у сеоским напуштеним кућама, у градовима ускачу у контејнере и тако се хране. Ово је феномен "урбаних лисица", познат у Европи, а сада се појављује и код нас.

Лекови су доживотни

Фото: Профимедиа

 

Доктор Лалошевић наглашава да је мултилокурани ехинокок зоолошка врста Е. мултилоцуларис која паразитира у цреву доминантно код лисице и других дивљих месоједа.

Код прелазних домаћина није цистичан него даје туморолику масу, најчешће на јетри која расте инфилтративно, а касније се развија централна кавитација од некротичног ткива паразита и домаћина. Због инфилтративног раста, операција на пацијенту је отежана, а често се открива када је толико велики да заузима већи део јетре и не може да се оперише.

Тада се пацијенту дају лекови који заустављају раст паразита, а морају се узимати веома дуго или чак доживотно.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".