Сам Свети Сава унео је толико новина у српску духовност, културу, идентитет, да ништа код Срба није остало исто пре и после њега. И у легендама о њему , он учи људе новим стварима, да ору и копају, као и разним занатима.

''У вучјој земљи и вучјем времену, Сава је припитомио своју закрвљену браћу''.

''Традиција није обожавање пепела него преношење ватре'', на ову мисао је недавно подсетио Владимир Пиштало.  Скоро да нема бољег повода да опет промишљамо традицију од Савиндана. Свети Сава није био само отац српске просвете. И у легендама о њему, има пуно невероватних казивања- свети Сава је, по неким предањима био окружен вуковима, па су га називали вучјим пастиром.

Фото: Н. Фифић

 

Овај свети човек је пропутовао више света, од Александрије до Бриндизија, од било ког Србина пре њега. Искористио је познавање свет да побољша своје отечество. Његова достигнућа у јачању српске посебности превазилазе институционалне помаке.

Старији истраживачи сматрали су да су Свети Сава и његови следбеници од славе, чудноватог обичаја потеклог из древних времена, начинили једну од најважнијих и најлепших посебности наше духовности. Тиме су створили у свету јединствен национални обичај око кога се може градити национални идентитет.

Свети Сава је установљен као школска слава 1840. године на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја у Крагујевцу, и слави се као заштитник школе, учитеља и ђака. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за "патрона свих наших школа и да се најсвечаније прославља".

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".