Овакво стање је поражавајуће и јасно показује да за Србију превенција рака грлића материце више није ствар појединца, већ јавног здравља. Из тог разлога Фармацеутска Комора Србије од фебруара 2023. године покреће саветовалишта у апотекама за ХПВ инфекцију.

Реч је о пилот пројекату "Питај ме за ХПВ", који ће се спроводити од фебруара до краја маја 2023. године у одабраним градовима/општинама, пружањем савета и информација заснованих на доказима од стране фармацеута у апотеци.

Светска здравствена организација (СЗО) је 2020. године покренула глобалну стратегију за елиминацију рака грлића материце. Према тој стратегији, да би државе биле на путу елиминације рака грлића материце, до 2023. би морали да се остваре следећи циљеви: вакцинисати против ХПВ-а 90 одсто девојчица и дечака узраста до 15 година, високоефикасним тестом урадити скрининг 70 одсто жена до 35. године и још једном до 45. године живота, лечити 90 одсто жена у престадијуму рака грлића материце и збринути 90 одсто жена са инванзивним обликом рака.

Фото: Промо

 

 

- Како би смо активно учествовали у промоцији јавног здравља и подржали стратегију СЗО Фармацеутска Комара Србије је започела пројекат ПИТАЈ МЕ ЗА ХПВ. У пројекту ће учествовати 250 фармацеута запослених у апотекама широм Србије. Циљ овог пројекта јесте да фармацеути као најдоступинији здравствени радници дају одгворе на питања родитеља и младих људи заинтересованих за ХПВ вакцину и на тај начин заједнички превенирамо и обезбедимо будућност деце без болести - каже спец. фармације Бојана Летић из Фармацеутске коморе Србије.

Апотеке у којима ће фармацеути пружати услугу саветовања биће означене постером, док ће фармацеути који ће пружати услугу проћи ће додатну едукацију како би у потпуности били спремни да родитељима деце узраста од 9 до 19 година старости, младим људима до 25 година старости и ХИВ позитивним пацијентима, на што једноставнији начин приближе значај ХПВ вакцине.

- У апотеци ће родитељи и млади људи бити едуковани о свему што треба да знају о ХП вирусу. То подразумева одговоре на следећа питања, шта је ХПВ, како се преноси, како се може избећи ХПВ инфекција, у ком узрасту се препоручује вакцинација,шта је ХПВ вакцина, да ли је вакцина ефикасна за неког ко је већ сексуално активан, где може да се прими вакцина, зашто се вакцинисати против ХПВ-а. Жеља нам је да знањем у домену лека, у овом случају вакцине на нашем заједничом задатку допринесемо превенцији смртоносног обољења какав је карцином грлића материце - објашњава Летић.

Примарна инфекција ХПВ обично не даје никакве симптоме и већина људи створи антитела а да није ни свесна да је била заражена. Међутим постоје особе које током живота бивају заражене сојевима ХПВ који поседују висок онкогени потенцијал и који у највећем броју случајева доводе до настанка малигних трансформација.

Foto: Shutterstock

 

 

- Жене које имају повишен ризик за настанак рака грлића материце су оне које започињу сексуалну активност у раној младости (пре 16. године), имају односе са бројним сексуалним партенерима или са мушкарцем који има ХПВ инфекцију, одсуство нормалног имуног одговора (све ХИВ позитивне жене, као и оне које су имале трансплатацију органа), дуготрајна употреба оралних контрацептива. Упркос рутинским програмима скрининга карцином грлића материце је и даље значајан узрок морбидитета и смрти код жена у Србији. Оптерећење обољењима изазваним ХПВ инфекцијом наглашава потребу за превенцијом путем вакцинације. Најефикаснији и најбезбеднији начин заштите од компликација насатлих ХПВ инфекцијом је управо вакцинација, чиме се подстиче имунитет организма да продукује заштитна антитела како би се спречио настанак инфекције. Вакцинацијом се на најбезбеднији и најефикаснији начин постиже најбоља заштита од болести узрокованих ХПВ - истиче Летић.

Дечаци и девојчице који се вакцинишу пре него што постану сексуално активни биће заштићени од најчешћих опасних типова ХПВ и неће ширити вирус на друге. Вакцинација се препоручује код девојчица и дечака узраста од 9 до 15 година. Према Правилнику о имунизацији Републике Србије, ХПВ вакцина се од 2019. године налази на листи препоручених вакцина, а од 2021. године омогућено је да вакцина против ХПВ буде бесплатна за особе узраста од 9 до 19 година.

Фото: Министарство