Укупно око шест и по милиона евра остало је да туристичке агенције врате путницима који нису желели да искористе заменске ваучере за путовања добијене још током пандемије. То значи да није реализовано више хиљада путовања. Рок истиче 1. фебруара.

- Исплата је почела пре једно три недеље, пошто је наша законска обавеза да то исплатимо до краја овог месеца. Ваучера је било јако пуно и било је јако пуно путовања претходне две године, тако да нам није много остало за исплату. Код нас је путовало 80 одсто људи са ваучерима, остало је око 18, 19 одсто да вратимо - истакао је Владимир Влахо из туристичке агенције.

Када су заменски ваучери подељени, чак и онима који то нису хтели, вредност свих тих аранжмана била је око 70 милиона евра. Може се рећи да је, ипак, највећи број ваучера искоришћен, тачније, да их до сада није искористило десетак одсто путника.

- Не очекујемо веће проблеме када је реч о враћању овог новчаног износа путницима, а важно је да знају да су све агенције биле осигуране и у случају да било која агенција има финансијске проблеме за повраћај новца, путници ће моћи да рачунају на новац од тог осигурања - рекао је Александар Сеничић из Јуте.

У договору са агенцијама ваучери могу да се користе и ове године. Многе агенције покушавају да заинтересују путнике, па им нуде да уз извесну доплату и ваучер, отпутују на бољу дестинацију.

Од осигуравајућих кућа путници могу да очекују новац и за туристичке агенције које су престале да раде.

- Уколико се то не деси, да туристичка агенција не изврши повраћај новца, сваки грађанин може да покрене парнични поступак пред судом и оствари своја права за повраћај новчаног износа који је уплатио - истиче адвокат Војислав Вујовић.

До сада преко 30 тужби

Има путника који су одмах желели новац, а чекају га већ две године. Процењује се да је зато покренуто више од 30 тужби против туристичких агенција.

Није сигурно, кажу у Јути, да ће дуговања према путницима сви моћи да измире до 1. фебруара.

- Ако се не исплати до 1. фебруара, агенције улазе у проблем и могу бити кажњене и треба бити стрпљив. Имамо агенције које имају велики повраћај и технички је тешко изводљиво, јер до половине јануара нећемо ни радити, платни промет такође ради тек од 9. јануара. Тако да може да се деси да ће оне агенције које имају већу суму да врате мало каснити - каже Сеничић.

Ако туристичка агенција до сада није контактирала са вама у вези са заменским ваучером, препорука упућених је да их ви позовете и распитате се о томе како да га искористите или добијете новац назад.

У случају да агенције не врате новац у року, грађани могу да се обрате туристичкој инспекцији или покрену судски поступак. Пракса је показала да такви случајеви могу да трају годинама.

(РТС)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".